mszp.hu | Belföld
2020. június 01. 15:39

A betegjogok helyreállítását kezdeményezi az MSZP

A betegjogok helyreállítását kezdeményezi az MSZP
A kormány súlyos döntései miatt emberek millióinak nem érvényesülnek az alapvető egészségügyi jogai, ezért az MSZP az Egészségbiztosítási Felügyelet haladéktalan helyreállítását követeli – erről tartott vasárnap online sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt Facebook oldalán.

„Kásler Miklós minden egyes nyilatkozatával saját magát hazudtolja meg. Hiába próbálja a kormányzati propagandagépezet megmenteni, minden megszólalása után egyre vállalhatatlanná válik. Különösen visszataszító az, hogy az orvosokra akarja hárítani a felelősséget a kórházi ágyak kiürítésének tragikus következményei miatt: már megjelent a sajtóban a bizonyíték, hogy ő adta ki az utasítást” – mondta a szocialista párt nevében Bangóné Borbély Ildikó.

Hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Pártnak az emberek élete, testi épsége, biztonsága a legfontosabb, ezért az MSZP a koronavírus-járvány alatt az egészségügyben történt súlyos esetek kapcsán négy tárgykörben kezdeményezte parlamenti vizsgálóbizottság felállítását:

  • Vizsgálják ki a kórházban fekvő betegek elbocsátásának körülményeit és azok hatásait,
     
  • A szakellátás felfüggesztésének körülményeit és azok hatásait,
     
  • A kórházak fertőzöttségének körülményeit és azok hatásait,
     
  • A vírussal kapcsolatos eszközök beszerzésének körülményeit és azok hatásait!

„Szakértők szerint több halottja lehet az egészségügy leállásának, a több ezer ápolásra szoruló beteg utcára rakásának, illetve az egészségügyi ellátás megtagadásának, mint azt a megrendítő esztergomi eset is mutatja, mint magának a koronavírusnak! Többen halhatnak meg a járvány kormányzati félrekezelése miatt, mint a covid vírusban. Ezekkel el kell számolni ország-világ előtt!” – kérte számon a szocialista politikus.

Bangóné idézte a Magyar Orvosi Kamara Orbán Viktor, miniszterelnökhöz írt levelét is, melyben szakmai megállapítást nyer, hogy a jelenlegi szervezeti módon és szabályokkal az egészségügy nem képes a betegbiztonságot garantáló működésre: „Szilárd alapokra nyugvó közszolgálati egészségügy nélkül az ország társadalma és gazdasági rövid időn belül súlyos károkat szenvedhet. A magánegészségügy önmagában nem megoldás és magyar emberek milliói számára nem hozzáférhető!”

Bejelentette, az alapvető jogok biztosához fordul a jelenlegi magyar kormány tragédiákat okozó intézkedései, illetve „az egészségügy leállása miatt, az ápolásra szoruló betegek utcára rakása miatt és az egészségügyi ellátás megtagadása miatt”.

Hangsúlyozta, az ország érdekében mindemellett az Egészségbiztosítási Felügyelet helyreállítását tartja legfontosabbnak a szocialista párt. „Kezdeményezzük a betegjogok képviseletének helyreállítását, az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozását”!

Emlékeztetett, az Egészségbiztosítási Felügyeletet a 2006. évi 116. törvénnyel hozta létre az akkori baloldali kormányzat, ám a szervezetet 2010 után a fideszesek megszüntették. „A felügyelet foglalkozott a kórházból való elküldésekkel, és a sajtóban megjelent hírek alapján hivatalból is vizsgálatot kezdeményezhetett. Ők tették nyilvánosságra a várólistákat, a kórházak minőségi mutatóit. Jól áttekinthető honlapon közöltek adatokat például a felszereltségről, a császármetszések arányáról, a mentőszolgálat vagy a betegszállítás helyzetéről”.

Bangóné arra is emlékeztetett, az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetésekor az alapvető jogok biztosa elmondta, hogy alapjogok terén már elért védelmi szintről történő markáns visszalépés, csak igen kivételes körülmények között fogadható el, ilyen indokokat azonban a vizsgálat nem tárt fel. „Ilyen szerv ma nem létezik Magyarországon, és ez teljesen elfogadhatatlan, az emberek védelmében egy önálló Egészségügyi Minisztériumot kell létrehozni!” – követelte Bangóné Borbély Ildikó.