mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. augusztus 11. 11:34

A betont nem lehet megenni: csökkentse végre az élelmiszerek ÁFA-ját a kormány!

A betont nem lehet megenni: csökkentse végre az élelmiszerek ÁFA-ját a kormány!
Ha az ellenzék nyeri a 2022-es választást, az új köztársaságpárti kormány át fogja csoportosítani a költségvetést: többet ad majd a szegényeknek, a leggazdagabbaktól pedig több szolidaritást vár el, magasabb adókulcs formájában – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese szerda reggel az ATV Start című műsorában.

Reagálva a KSH legfrissebb inflációs adataira, Komjáthi Imre a dolgozók helyzetét emelte ki, akiket a nyugdíjasokkal együtt különösen rosszul érintenek a megnövekedett árak. „Emlékezzünk meg arról, hogy a minimálbér emelés napi 144 forint volt, ez havi 4000 forint, illetve a közmunkásoknál ez 72 forint naponta, tehát gyakorlatilag 2 tojást nem lehet belőle venni. (…) Annak már nem lehet a kenyeréből letörni, aki egyébként is éhes. Egyik részről odaadják a rengeteg közpénzt azoknak, akik mindenféle luxusberuházásokra, urizálásra költik, másrészről meg megadóztatják a legkisebb keresetűeket”.

Leszögezte, azoknak, akiket az infláció jelentősen sújt – például az alacsony keresetűeknek vagy a nyugdíjasoknak – azonnali segítséget kell nyújtani, mégpedig az alapvető élelmiszerek ÁFA-csökkentésével. „Ha azt tudta mondani Orbán Viktor az építőipari árakkal, anyagokkal kapcsolatban, hogy majd a Gazdasági Versenyhivatal közbe fog lépni, akkor lépjen közbe most is, tehát az ÁFA-csökkentést továbbra is javasolja az MSZP” – idézte fel pártja programját.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a demokrata választási szövetség szerint szükség van progresszív elemekre az adózásban, különösen egy olyan helyzetben, amikor a jövedelmek egy óriási része nem éri el a tisztességes megélhetési minimumot. Elmondta, Az álláskeresési járadék időtartamát is növelni kell, hiszen jelenleg rekord hosszú, 14 hónapos az átlagos álláskeresési idő és ismét hatalmasra nőtt a feketemunka aránya is.

A kérdésre, hogy elbírná-e mindezt a költségvetés Komjáthi Imre azt felelte: „Ha nem betonnal öntenék tele az országot és a beton oltára előtt áldoznának, hanem az emberekre költenének, akkor bírná. Át kell a költségvetést úgy strukturálni, hogy az emberekről szóljon, ne pedig a betonról”.

Ígérte, az új kormány 2022 után adómentessé teszi majd a minimálbért, ami nemcsak a 25 év alattiakat fogja érinteni, hanem egy sokkal szélesebb réteget, mivel az MSZP javaslata egészen a jelenleg 321.000 forint mediánbérig tartana. „Adómentesség az a minimálbérig lenne, utána viszont egy sávos adójóváírással sokkal több embernek tudnánk lehetőséget adni arra, hogy többet keressen (…). Ez konkrétan azt jelenti, hogy a minimálbér esetében egy nagyjából havi 27.000 forintos többlet keletkezne, de a garantált bérminimumnál is még egy 14.000 forintos havi többlet lenne”. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy a minimálbéreseknél több mint 300.000, de a garantált bérminimum környékén keresők esetében is közel 200.000 forinttal több marad majd a munkavállalók zsebében évente.

„Mi, mint szociáldemokrata párt azt gondoljuk, hogy akinek kevés van, attól nem kell elvenni, akinek meg több van, annak meg szolidárisnak kell lenni a keveset keresővel. Természetesen, neki többet kell adózni, de szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem azokra érvényes, aki mondjuk a gyártósorokon dolgoznak, vagy azokra a vállalkozókra, aki naponta küzdenek azzal, hogy a saját munkájukból élnek: itt a többmilliós keresetekről van szó” – mondta el az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok