A bevándorlás hasznos az EU-nak

A bevándorlás gazdasági, társadalmi és kulturális értelemben is gazdagítja az Európai Uniót - fejtette ki Göncz Kinga a migránsok integrációjáról szóló kedd esti vitában. A szocialista EP-képviselő hozzátette: a harmadik országokból érkezettek sikeres beilleszkedéséhez valamennyi érintett együttműködése szükséges.

Sok tagállam nem tesz megfelelő erőfeszítéseket a bevándorlók integrációjának elősegítéséért. A beilleszkedésüket támogató európai integrációs alapot sem sikerült teljesen felhasználni - fejtette ki a szocialista képviselő a migránsok integrációjáról szóló kedd esti vitában.
 
Göncz Kinga hangsúlyozta: A bevándorlókat sokan biztonsági kockázatnak tekintik. A gazdasági válság növeli a bizonytalanságot és táplálja a félelmet. Ennek következtében terjed az idegengyűlölet, a bevándorló ellenes hangulat.
 
A harmadik országból érkezettek beilleszkedésének elősegítése kétirányú folyamat: az uniós és unión kívüli országok együttműködését feltételezi. A sikeres integráció csak úgy lehetséges, ha minden szinten, minden érintett bevonásával valósítjuk meg. A bevándorlás, ahogy a múltban, úgy a jövőben is segíteni fogja az Európai Unió céljainak megvalósulását. A migránsok integrációja nem csak gazdasági hasznot hoz, de társadalmi és kulturális értelemben is kedvezően hat a társadalmainkra.