A bírák után a szolgálati nyugdíjasoknak is szolgáltasson igazságot az EU!

Az MSZP kiáll a visszamenőleges orbáni önkény áldozatai mellett. A Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Egyesületének (KNOE) vezetője, Kuti László a szocialista delegációvezető jelenlétében adta át az egyesület petícióját David Lowe-nak, az Európai Parlament Petíciós Bizottsága titkárságvezetőjének.

Tabajdi hangsúlyozta: ma Magyarországon nincsen fórum, ahol a szolgálati nyugdíjasok visszakövetelhetnék jogos járandóságaikat, hiszen nincsen fellebbezési lehetőségük a jogsértő törvény ellen. Az üggyel ezért az Európai Parlamentnek kell majd foglalkoznia. "Az Európai Bíróság a bírák nyugdíjkorhatárát érintő döntésével egyszer s mindenkorra véget ért az a korszak, amikor az Orbán-kormány megalázó és jogsértő döntéseit a "nyugdíjrendszer átalakítása" címszó mögé lehetett bújtatni. A bírák után most a szolgálati nyugdíjasok következnek! A visszamenőleges törvénykezés következtében sokan kerültek teljes létbizonytalanságba a rokkantnyugdíjasok körében, akiknek a problémája azonnali megoldást igényel!" - hangsúlyozta a szocialista politikus tegnap Brüsszelben.
 
A szocialista delegációvezető a most benyújtott petícióról beszélve aláhúzta, hogy a szolgálati nyugdíjak megszüntetésével a kormány jogtalanul vont el a kedvezményezettektől korábban számukra megítélt nyugdíjakat. Azok juttatássá minősítésével pedig a megszüntetés lehetőségét is megteremtette. "A korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók munkaképes korukban nem kaptak meg olyan juttatásokat, kedvezményeket, amelyek a többi munkavállalónak jártak. Sokan közülük veszélyes, egészségtelen munkakörülmények között dolgoztak. A korkedvezményes nyugdíjba vonulás ezt kompenzálta. Az Orbán-kormány döntése ezért egyértelműen diszkriminatív, ráadásul visszamenőlegesen módosít munkaszerződéseket." - hangsúlyozta Tabajdi, hozzátéve: az Európai Unió nem ismeri a visszamenőleges törvénykezés fogalmát, és határozottan fel fog lépni a szerzett jogok elvétele ellen.

Háttér:

Tabajdi Csaba több alkalommal szót emelt az Európai Parlamentben a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának visszamenőleges megszüntetése ellen. Tavaly november 30-án napirend előtti felszólalásban figyelmeztetett arra, hogy az Orbán-kormány visszamenőleges hatályú törvénykezést folytat, s ennek keretében visszamenőleges hatállyal megszüntette a korkedvezményes nyugdíjazást. Ezzel több, mint 300 ezer embert sújtott. Emellett írásbeli kérdést is nyújtott be a témában az Európai Bizottsághoz, felhívva a biztosi kollégium figyelmét arra, hogy az Orbán-kormány szerzett jogokat von el visszamenőlegesen a magyar állampolgároktól. A képviselő hangsúlyozta: az EP Petíciós Bizottságához is számos beadvány érkezett, amelyek várhatóan januárban kerülhetnek napirendre. "Fontos, hogy az EP és az Európai Bizottság minden felmerülő érvet megvizsgáljon annak érdekében, hogy minél kedvezőbb döntés szülessen. Mi, magyar szocialisták nem hagyjuk cserben azokat, akiket a Fidesz önkénye jogtalanul szegénységbe és szégyenbe taszít." - mondta Tabajdi Csaba.