2012. március 15. 06:36

A bírálat jogos, de a kioktató hangnem nem

"Az orosz elnökválasztáson egyenlőtlen volt a politikai verseny. A választójogi törvény és pártok működéséről szóló törvény rendelkezései, valamint a médiához való hozzáférés akadályoztatása korlátozta az ellenzéki pártok szereplését." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője ma Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén az oroszországi elnökválasztásról tartott parlamenti vitán. Tabajdi ugyanakkor aláhúzta: "bár Strasbourgból nem lehet megmondani, hogy a putyini hatalom pontosan milyen mértékben befolyásolta a választások eredményét, azt nem vonhatjuk kétségbe, hogy Oroszország megválasztott elnökét Vlagyimir Putyinnak hívják. Az Európai Uniónak ezért Oroszország régi-új elnökével kell együttműködnie."

Tabajdi szerint az orosz vezetés kettős kihívás előtt áll. "Az orosz kormánynak egyrészt sürgősen átfogó gazdasági és politikai reformokat kell kezdeményeznie. Oroszországban a gazdasági növekedés elmaradt a BRIC országcsoport többi tagjához képest. A gazdaság továbbra is egyoldalúan függ a kőolaj és földgáz exportjától. Ezért elkerülhetetlenül szükséges a gazdaság diverzifikációja és megnyitása a külföldi szereplők előtt." - értékelte a helyzetet a szocialista delegációvezető. " Másrészt a putyini politikai rendszer kimerítette kereteit, és alapvető reformra szorul. Vissza kellene állítani a politikai intézményrendszer és a sajtó szabadságát." - tette hozzá.

Tabajdi kifejtette: kérdés, hogy a harmadik elnöki ciklusába lépő orosz elnök képes lesz-e megfelelni ezeknek a gazdasági és politikai kihívásoknak? Hangsúlyozta azonban, hogy Oroszország és az Európai Unió érdekei is ezt követelik. A képviselő a vita kapcsán elmondta: "Az Európai Uniónak nyitottságot és együttműködési készséget kell mutatnia az új orosz kormány irányában, miközben egyértelművé teszi: Oroszországnak saját állampolgárai miatt is változásokra van szüksége. Sem rajtuk, sem az Európai Unión nem segít az, ha a vízumliberalizáció akadályozásával, terméketlen elítélő nyilatkozatokkal, vagy éppen a történelmi megbékélés hátráltatásával, az európai orosz kisebbség jogainak korlátozásával próbálunk nyomást gyakorolni az orosz kormányra. Ehelyett támaszkodjunk gazdasági eszközökre, használjuk ki, hogy nemcsak nekünk van szükségünk Oroszországra, hanem Oroszországnak is ránk" - mondta Tabajdi Csaba.