mszp.hu | Belföld
2024. május 10. 12:00

A bíróság kimondta, hogy az MVM számlázási gyakorlata alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére

A bíróság kimondta, hogy az MVM számlázási gyakorlata alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére
Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője jogerősen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatallal szemben, ennek értelmében 30 napon belül versenyfelügyeleti eljárást kell lefolytatnia a GVH-nak az MVM-el szemben, mivel megtévesztették a magyar fogyasztókat.

A Klubrádió Esti gyors című műsorában dr. Tóth Bertalan elmondta, hogy a Fidesz még 2022-ben módosított egy jogszabályt és előírták, hogy a rezsibox narancssárga mezőjébe bele kell írni egy adott időszakra vonatkozó versenypiaci árat.

„Amikor hozták ezt rendeletet, 2022 augusztusa környékén, akkor valóban volt néhány olyan nap, amikor 1026 forint környékén alakult a gáz világpiaci ára, de ez volt a csúcsa”– emlékeztetett dr. Tóth Bertalan.

Onnantól kezdve azonban ez jelentősen csökkent azzal, hogy Európa nagy része le tudott válni az orosz gázról. Helyreállt a piaci bizalom, a tározókat feltöltötték és volt elegendő gáz azon a télen, mindennek következtében jelentősen esett a gáz ára, azonban a rezsiboxban lévő számítás ezt a változást nem követte le.

Dr. Tóth Bertalan elmondta, hogy a gáz tőzsdei ára már 110 és 120 forint között mozog és minden egyéb költséget beleszámítva sem éri el az összeg az 1000 forintos árszintet.

Atavalyi év végén fordult bírósághoz az MSZP frakcióvezetője, miután a Gazdasági Versenyhivatal elutasította a versenyhivatali eljárás iránti kezdeményezését a földgáz egyetemes szolgáltatói közszolgáltatást ellátó MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. megtévesztő számlázási gyakorlata miatt. Dr. Tóth Bertalan szerint az MVM megtévesztette a fogyasztókat, ez pedig eltántoríthatja őket a kereskedőváltásnak még a gondolatától is.

A bíróság a versenyhatósági eljárást nem tudja lefolytatni, azonban azt kimondta, hogy nagyságrendekkel eltér a versenypiaci ártól a rezsiboxban feltüntetett összeg, amely pedig alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Kapcsolódó párttagok