mszp.hu | Belföld
2019. július 15. 12:35

A Bíróságok Napjára

Július 15-én a Bíróságok Napján köszöntjük a bírákat és az igazságügyi dolgozókat az egész éves szolgálatukért. Az ünnepnap mellett ugyanakkor a mai napon emlékezünk meg a csakis a törvényeknek alárendelt bírói függetlenség deklarálásáról is.
Sajnálatos, hogy a bírói függetlenségről lassan már tényleg csak megemlékezni lehet, hiszen a Fidesz a kormányzása kezdete óta folyamatosan fellép ellene. Az Orbán-kormány egyik első lépése ugyanis az volt, hogy megfosztotta az Alkotmánybíróságot korábbi jogköreitől és feltöltötte a testületet fideszes pártkatonákkal. Mindezt azért, hogy senki se szabhasson határt az ész nélküli törvényhozásuknak és alkotmányozásuknak.

Majd a függetlenség felszámolásában tovább haladtak az alsóbb szinteken is. Törvényellenesen rengeteg bírót kényszernyugdíjaztak, annak érdekében pedig, hogy szoros pórázon tartsák azokat, akiket nem sikerült félreállítaniuk, létrehozták az Országos Bírósági Hivatalt, élén Szájer József feleségével, aki korántsem vádolható pártatlansággal.

Itt azonban még mindig nem állnak meg, most már egyenesen fideszes házibíróságot akarnak létrehozni, ahol csak olyan ember lehet majd bíró, aki a Fidesznek és nem a törvényeknek lesz elkötelezett, olyan, aki nem az igazság szolgálatát, hanem csakis a kormánypártok szolgálatát fogja ellátni.

Ezeknek a közigazgatási bíróságoknak pedig egyetlen dolguk lesz: a Fidesz érdekeit védeni az állampolgárokkal, a civil szervezetekkel és az ellenzéki politikusokkal, azaz a magyar társadalommal szemben.

Ilyen körülmények között a helyes magatartás az, hogy fejet hajtunk azok előtt a bátor nők, és férfiak előtt, akik bíróként hűek maradnak a hazájukhoz, a hivatásukhoz, a törvényekhez, és tovább küzdenek a függetlenségük megőrzéséért.

MSZP