mszp.hu | Belföld
2022. június 22. 19:21

A bizonytalanság költségvetése

A bizonytalanság költségvetése
A bizonytalanság és a létbizonytalanság költségvetését nyújtotta be Orbán kormánya, bűn lenne végrehajtani – mondta vezérszónoklatában a jövő évi költségvetés vitájában a Parlamentben Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke szerdán.

Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke szerint mindazt, amit a választás előtt a kormány odaadott az embereknek, már „neki is látott” visszavenni.

„Mi ez, ha nem megszorítás?” – mondta.

Bizonytalan a geopolitikai helyzet, bizonytalan a jogállamisági eljárás kimenetele, bizonytalan az uniós felzárkóztatási forrásokhoz való hozzáférés, ezért bizonytalan a költségvetésben letett összes sarokszám – érvelt Tóth.

De a tervezet a létbizonytalanság költségvetése is, mert a fideszes kormány megint az embereken, a családokon akar spórolni. Létbizonytalanság alakult ki a nyugdíjasoknál, az alulfizetett pedagógusoknál és szociális ágazatban dolgozóknál is - mondta.

„Ami ebben a költségvetésben van, csak blöff és bizonytalanság! Ha ezt fogadnák el, akkor az (...) anyagi bizonytalanságba taszítaná az egész országot. Dolgozókat, nyugdíjasokat, kisvállalkozókat, a családokat, szinte mindenkit”.

„Az MSZP szerint ezt a költségvetést nem szabad elfogadni, nem szabad végrehajtani, mert ez az egész országgal szembeni bűn lenne” – mondta.

Pedig lenne út a megélhetés biztonságának garantálására! – hívta fel a figyelmet. Az MSZP szerint itt az idő, hogy a kormány végre az emberek érdekében kezdjen el cselekedni.

A frakcióvezető elmondta: pártja konkrét javaslatokat tett a büdzséhez. Mint mondta, ezek a magyar nép jólétét szolgálják, a kormánytól „már csak együttműködésre lenne szükség”.

Vajda Zoltán nyilvánvalónak nevezte, hogy „brutális megszorító csomag körvonalai rajzolódnak ki a büdzsében”, amit ráadásul „hurráoptimista feltevésekre” alapoztak.

Mint mondta, világosan látszik, hogy „a Fidesz-kormány továbbra sem segít azokon, akik már most nélkülöznek”, a pénzromlással pedig most „tízszeresen” „ellopják a pénzt az emberek zsebéből”.

Vezérszónoklatában ismertette a szocialisták Létbiztonság csomagjának egyes elemeit, és hogy például hogy ne csak a miniszterelnök megduplázott fizetését igazítsák az osztrák viszonyokhoz, hanem az emberek támogatását is.

Javasolta: a tömegközlekedés áfáját csökkentsék a jelenlegi 27%-ról 0%-ra.

A csomag bevezetését „a fideszes oligarcháktól beszedett milliárdokból meg lehet oldani” – érvelt.

Felhívta a figyelmet: jövőre a GDP-nek csupán 23,6%-a jut a jóléti kiadásokra az idei 24,6%-hoz képest, miközben ez a 2010-es gazdasági válság idején, az MSZP-kormány munkája során is 31,1 százalék volt ez az arány.

Tóth Bertalan ismertette, milyen elvek szerint alkotná meg egy szociáldemokrata kormány Magyarország költségvetését.

„Mi, szocialisták és szociáldemokraták egy igazságos és szolidáris társadalomban hiszünk, ahol az állam mindenkinek esélyt ad a felemelkedésre, ahol erős a szociális háló, garantált a megélhetés biztonsága. Deák szavaival élve: ahol nem a gazdag sok, hanem ahol a szegény kevés” – mondta.

Igazságos adóztatást és bérpolitikát, garantált megélhetési minimumot, megnövelt egészségügyi és oktatási költségvetést, azonnali nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjemelés számításánál vegyes indexálást, radikálisan megemelt anyasági támogatást, megduplázott családi pótlékot, GYES-t és GYET-et, a fiatalok önálló életkezdéséhez segítséget, a helyi közösségek és az önkormányzatok számára szabadságot sorolt.

„Senki ne legyen szegény azért, mert beteg, és senki ne legyen beteg azért, mert szegény!” – mondta az egészségügyről.

A nyugdíjasokról azt mondta: „Az idősek felé a tisztelet és megbecsülés a szavakon kívül az egyik legfontosabb. Ezt kézzelfogható módon is ki kell fejezni!” Lefelé rugalmas nyugdíjkorhatárt javasolt szociáldemokrata kormányzás estére, a járulékplafon eltörlését, és hogy 2023-tól a teljes jogú öregségi nyugdíj minimuma érje el az adott évi nettó minimálbér 50%-át.

Mint mondta, egy szociáldemokrata kormány mindenkinek garantálná a megélhetési minimumot, hogy azok kapjanak több segítséget, akiknek arra nagyobb szükségük van.