2012. április 26. 11:10

A Bizottság lépjen fel határozottabban a női kvóták és a fiatalok munkanélkülisége terén!

Kézzel fogható és számon kérhető kvótaszabályozásra valamint a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliség elleni ambiciózus kezdeményezésekre van szükség – mondta el dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő  az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának (FEMM) eheti ülésén, amelyen Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke bemutatta a testület jövő évi jogalkotási és munkaprogramját.

Az ülés résztvevői eszmecserét tartottak továbbá a jelenlegi legfontosabb esélyegyenlőségi ügyekről, így például a nőket érő erőszakkal szembeni fellépésről, az áldozatok védelméről, a vezető pozíciókban lévő nők arányának növeléséről.

A bizottsági ülésen az esélyegyenlőségi szakterületért felelős bizottsági alelnök elmondta, hogy az elmúlt időszakban több fontos javaslatot sikerült elfogadni, azonban további előrelépésre van szükség például az erőszak áldozatául esett nők védelme vagy a nők munkahelyi esélyegyenlősége terén. „Az európai nők munkája nem ér kevesebbet, mint a férfiaké” – szögezte le Viviane Reding, hozzátéve, hogy a nemek munkahelyi esélyegyenlősége hozzájárulhat a gazdasági fellendüléshez is. Az alelnök a szülési szabadságról szóló előterjesztést külön is megemlítette, mint olyan tervezetet, amelyben a Bizottság mindenképpen előrelépést kíván elérni.

Az ülésen a szakbizottság tagjaként Gurmai Zita üdvözölte a Bizottság által a nők minimális munkahelyi részvételi arányát meghatározó nemi kvótákkal kapcsolatban indított nyilvános konzultációt, azonban felhívta rá a figyelmet, hogy az ennek nyomán elkészülő előterjesztésben kézzel fogható célkitűzésekre, illetve nem teljesítés esetén számon kérhető szankciókra van szükség. Csak így garantálható, hogy a készülő uniós jogszabály valóban előmozdítsa a nők helyzetét.

A képviselő hozzászólásában a fiatalok munkanélküliségének problémájára is felhívta a figyelmet. „A fiatalok munkanélkülisége súlyos problémát jelent. Új lehetőségeket kell biztosítanunk számukra, hogy minél hamarabb társadalmunk hasznos tagjai lehessenek. Hiszen az ő jövőjük a mi jövőnk is”– utalt Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja és az ECOSY közös kezdeményezésére, az Európai Ifjúsági Garanciára, amelynek részeként minden olyan fiatal számára munkát kellene biztosítani, aki már legalább 4 hónapja befejezte tanulmányait vagy elvesztette korábbi munkahelyét. „Fel kell vennünk a harcot a nők és lányok szexuális kizsákmányolására irányuló európai emberkereskedelemmel is, amely egy széles körben elterjedt és félelmetes jelenség. Júliustól még határozottabban kell fellépnünk a prostitúció és az emberkereskedelem ellen. Ezt az olimpiai játékok, illetve a labdarúgó világbajnokság teszik különösen aktuálissá” – tette hozzá az európai parlamenti képviselő.