mszp.hu | Belföld
2021. április 18. 12:22

A biztos megélhetés az idős embereknek is jár!

A biztos megélhetés az idős embereknek is jár!
Biztos megélhetést, a mai nyugdíjasok érdekében pedig azonnali korrekciót sürgetett Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

„A biztos megélhetés az idős embereknek is jár! Aki ledolgozott egy életet, idős korában nem nélkülözhet! Az akarjuk, hogy megszűnjön az időskori szegénység, és felzárkózzanak az alacsony nyugdíjak!” – mondta Korózs az MSZP Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjában hangsúlyos részt képviselő nyugdíjaspolitikájáról.

„Azt akarjuk, hogy az idős emberek is részesüljenek a gazdaság teljesítményéből, ezért a nyugdíjemelés meghatározásánál a keresetek emelkedését is figyelembe kell venni” – húzta alá.

Az MSZP azt akarja: a ma 28.500 forintos nyugdíjminimum emelkedjen a minimálbér legalább 50%-ára, és a nyugdíjemelés meghatározásánál az infláció mellett a bérek emelkedését is vegyék figyelembe – mondta.

E mellett azt akarják: az emelés bérnövekedés alapján kiszámított részét egy ideig minden nyugdíjas azonos összegben kapja meg, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására. A 13. havi juttatást pedig ugyancsak azonos összegben, egy, a nyugdíjrendszertől független társadalmi juttatásként.

„Azt kezdeményezzük, hogy az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében egy átmeneti időre, mondjuk 3 évre, mindenki kapja meg az inflációnak megfelelő emelést a nyugdíjának arányában, az afeletti részt, vagyis a béremelkedés alapján járó összeget viszont egyenlően osszák el a nyugdíjasok között. Így minden nyugdíjas – az átlag felettiek is – jogosultak a nyugdíjuk reálértékének, azaz a korábbi fogyasztásuk megőrzésére. Viszont a gazdasági növekedés eredményeiből egyenlő összegben részesülve, az alacsony nyugdíjjal rendelkezők százalékosan az átlagnál nagyobb mértékben részesülnek” – fejtette ki.

A rokkantak ellátását a szocialisták szerint vissza kell helyezni a nyugellátások közé, és teljes kártalanítást követelnek a részükre.

A legalacsonyabb nyugdíjakat úgy korrigálnák, hogy a 12 éve nem emelt 28.500 forintos nyugdíjminimumot a minimálbér 50%-ára, 65-70 ezer forintra emelnék, az ennél is alacsonyabb, korábban megállapított nyugdíjakat is kipótolva erre az összegre. „Azoknál, akik megélhetését így sem biztosítja a nyugdíja, a jövedelmet a szociális ellátórendszernek kell pótolnia” – mondta Korózs.

Hangsúlyozta: növelni kell a nyugdíjcélú kiadásokat, és fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat, mert a nyugdíjasok relatív elszegényedése „tömeges méreteket öltött” az elmúlt tíz évben: a nyugdíjasok nagy többsége nehezen él meg a nyugdíjából.

Igazságtalannak nevezte, hogy az átlagnyugdíjak egyre jobban leszakadnak az átlagos nettó bérektől, miközben a boltokban ugyanazt az árat fizeti mindenki.

„A Fidesz úgynevezett inflációkövető nyugdíjemelése nem tart lépést az élelmiszer árának növekedésével, ami egyre több idős ember létfenntartását veszélyezteti” – emelte ki.

Felidézte: a Fidesz-KDNP-kormány 2010 után „durván beavatkozott a nyugdíjrendszerbe”, és a nyugdíjasok nagy többsége számára hátrányos intézkedéseket hozott. „Sokakat kiszorított a nyugdíjrendszerből, cinikus és hazug ígéretekkel megszüntette a kötelező magánnyugdíjpénztárakat, és felélte az ott keletkezett megtakarításokat”.

A Fidesz csökkentette a nemzeti össztermékből a nyugdíjakra fordított összeg arányát: ez 2010-ben a GDP 11,2%-a volt, 2019-ben már csak 8,3%-a.

Míg 2010-ben 26 ezer idős ember tartozott a társadalom legalacsonyabb jövedelmi tizedébe, 2019-ben már majdnem 270 ezer – mutatott rá.

Kiemelte: a nők helyzete még a férfiakénál is rosszabb, mert átlagosan 18 ezer forinttal kevesebbet kapnak kézhez, mint a férfiak.

„A Fidesz nyugdíjrendszere miatt több mint félmillió nyugdíjas kap kevesebb nyugdíjat nemcsak a társadalmi, hanem a létminimumnál is. Ők ma közel háromszor annyian vannak, mint tíz éve” – mutatott rá. „Ez a Fidesz-rezsim kormányzásának egyik szégyene!” – kommentálta.

Szégyennek nevezte azt is: a magyar nyugdíjasok közel kétharmadának a nyugdíja alacsonyabb az átlagnyugdíjnál; továbbá hogy az átlag magyar öregségi nyugdíj a legalacsonyabb a Visegrádi Négyek országaiban fizetett átlagnyugdíjak közül.

„Ez így nem maradhat!” – jelentette ki, hozzátéve: javaslataikat benyújtják a Parlament elé, „de ha nem most, 2022 után felzárkóztatjuk a kisnyugdíjakat”.

Kapcsolódó párttagok