mszp.hu | Belföld
2021. december 28. 16:34

A biztos megélhetés nemcsak választás előtt, hanem mindig, minden nap jár!

A biztos megélhetés nemcsak választás előtt, hanem mindig, minden nap jár!
Az MSZP „gondoskodó állam”-projektje épp az ellenkezője a Fidesz választás előtti osztogatásának: a szocialisták szerint a biztos megélhetés nemcsak választás előtt, hanem mindenkinek mindig, minden nap jár – jelentette ki Tóth Bertalan a Spirit FM évértékelő beszélgetésében.

Az MSZP célja, hogy tartósan emelkedjék az alacsony jövedelem és az alacsony nyugdíj, míg a Fidesz egyszeri támogatásokat osztogat. „Most meglátjuk, hogy ez a választási ígéret mit fog hozni a Fidesz számára, vagy hogy az emberek inkább azt fogják támogatni, hogy a biztos megélhetés mindenkinek jár, és nem csak egyszer egy évben, nem csak karácsonykor, és nem csak akkor, amikor választás van, hanem mindig, minden nap” – mondta a szocialisták társelnöke hétfőn, a legfontosabbnak a felzárkóztatást és a gondoskodó államot nevezve.

Kiemelte: a szocialisták minden támogatásnak örülnek, „ami az emberekhez kerül és nem Mészáros Lőrinchez”, azonban rámutatott: a Fidesz mostani pénzosztása „egyértelmű választási pénzosztás, de hosszú távon nem garantálja a felzárkóztatást”; az egyszeri juttatások elfogynak, az után pedig nehéz lesz ismét az ugyanolyan alacsony fizetésből vagy nyugdíjból megélni.

Az emberekben komoly félelem alakul ki, hogy nem számíthatnak a kormányra vagy egy adott ellátórendszerre, mert a Fidesz intézkedései mögött mindig van valamilyen, a saját érdekükben folytatott politikai vagy gazdasági tartalmú tevékenység – mondta.

Rámutatott: nemhogy Európa húzóereje lenne Magyarország, hanem még a szomszédaihoz képest is lemaradásban van: míg 1995-ben az egy főre eső GDP-t tekintve az ötödik helyen volt Közép-Európában, 2020-ra a hetedik helyre került.

„Egy tapodtat nem lépett előre a magyar emberek jövedelmi helyzete az Európai Unión belül” – hívta fel a figyelmet a társelnök, rámutatva: tavaly is csak az európai uniós mediánjövedelem negyven százalékához jutottak hozzá a magyar emberek, ugyanúgy, mint 10 éve.

A kormány lépése a benzinár maximálására – amit az MSZP is javasolt – akkor lett volna helyes döntés, ha mellétettek volna egy kompenzációt a kisvállalkozók számára – mondta.

„A hatósági ár (...) számunkra egy nagyon támogatható dolog, (...) igazi baloldali kezdeményezés; de ez anélkül történt, hogy a kisvállalkozóknak a kompenzációja meglenne. (...) a mi javaslatunk az nem arról szólt, hogy (...) van egy hatósági ár, de a nagyobb társaságoknak (...) ez nem fog problémát okozni, de a kis kutaknál, a kisvállalkozóknál pedig igen. Tehát kellett volna mellé tenni egy kompenzációt” – hangsúlyozta.

Az állami presztízsberuházásokat nem fogja vissza a kormányzat, a fogyasztást is elengedi, mindkettőnek van inflációs hatása – mutatott rá.

Kérdésre „tragikusnak” ítélte a kormány járványkezelését, kiemelve: azokat az eszközöket, melyeket más ország alkalmaz – nevesítette is a tesztelést és a kontaktkutatást - a magyar kormány egyáltalán nem; ezt mutatja az is, hogy Magyarország újra a halálozási statisztikai rangsorok élére került.

Bizalmatlanságot és információhiányt említett az oltásokkal kapcsolatban is, ahol, mint mondta, a kormány stratégiája mindvégig a „teljes homályban tartás”. Hozzátette: „kettős játékot érzékel” a Fidesz kommunikációjában, mert míg, nagyon helyesen, oltáspárti és propagálja az oltást, „érthetetlen húzással” mégis visszaállította az oltási regisztrációt.

Az MSZP sikerei között említette, hogy a párt szövetségesével, a Párbeszéddel együtt másfél százalékkal növelni tudta támogatottságát, ezzel hozzájárulva a közös ellenzéki támogatottsághoz is, valamint az előválasztást, melynek eredményeképp a 106 egyéni körzetből 25-ben állíthatnak jelöltet. Sikerrel vitték be a közös ellenzéki politizálásba a szociáldemokrata, újbaloldali és a zöld politikát: az ellenzék Közös Alap elnevezésű programjában külön fejezetben szerepel a gondoskodó állam, „önmagában ez is már egy  nagy siker”.

„Határozottan hiszünk abban, hogy 2022-ben nemcsak kormányváltásra van szükség, hanem egy korszakot le kell zárni” – hangsúlyozta.

Változtatni kell a nyugdíjasok „elképesztő” helyzetén és azon, hogy a jobb helyzetben lévő családok kapják a támogatásokat: az alacsony nyugdíjakat fel kell zárkóztatni, az emelésnél a bérnövekedést is figyelembe venni; a családi támogatásokat emelni.

„A minimálbér adómentessége a mi vesszőparipánk, de ha már kompromisszumként odáig el tudunk jutni, hogy az alacsonyabb jövedelmek alacsonyabb adókulccsal adóznak, az is egy nagyon nagy eredmény” – mondta.

Kiemelte még a szocialisták bérlakásprogramját, mely a 18-35 év közötti fiatalok ma otthon élő 60%-ának lakáshoz jutását segíti, valamint azt a részben szociális, részben környezetvédelmi programjukat, hogy hosszú távú,  államilag felügyelt projekt keretében, az önkormányzatok együttműködésével 10-15 éven belül szeretnék véghezvinni az összes magyarországi ingatlan energiatakarékos felújítását, melynek révén 30-40%-kal csökkenthető a rezsiköltség és ugyanennyivel a háztartások károsanyag-kibocsátása.

A szocialisták számára három stratégiai célt jelölt meg: az első a kormány- és korszakváltás, a második, hogy programjukból minél több szerepeljen majd az új kormány programjában, a harmadik pedig, hogy ennek altámasztására minél több képviselőjük kerüljön a Parlamentbe „és legyen meghatározó szerepük majd a koalíciós kormányzásban”.

Az ellenzék együttműködéséről azt mondta: összeállt a közös kampány feltételrendszere, „együtt fogunk dolgozni és együtt fogunk küzdeni”.
„Mindannyian kormányt akarunk váltani” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó párttagok