mszp.hu | Belföld
2022. május 27. 15:20

A Bokros-csomag tizenötszöröse a mostani kormánycsomag

A Bokros-csomag tizenötszöröse a mostani kormánycsomag
A most bejelentett kormányzati megszorító csomag hozzávetőleg a Bokros-csomag tizenötszöröse nominálértékben, és a végén az emberek fogják megfizetni – jelentette ki Vajda Zoltán szocialista országgyűlési képviselő, a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke a Spirit FM rádióban pénteken.

„Ez bizony megszorítás; a végén az emberek fizetik meg” – szögezte le a képviselő, felidézve a Varga Mihály pénzügyminiszterrel kialakult „szemantikai vitát”, melyben Varga kijelentette: „az ő szótárukban a megszorítás szó nem létezik”, ahogy a „kiigazítás” sem.

„Akkor ne hívjuk megszorításnak, hívjuk, aminek gondoljuk, csak abban ne legyen kétségünk, hogy a végén ezt az emberek fizetik meg” – hangsúlyozta Vajda Zoltán.

Mint mondta, a 27 évvel ezelőtti Bokros-csomag 130 milliárd forintja áll szemben a jelenlegi mintegy 2000 milliárd forintos kormányzati „intézkedéssel”, ami 800 milliárd forintos bevételnövelésből és mintegy 1200 milliárdos költségvágásból áll össze.

Felidézte: a kormány választás előtt osztogatása mintegy 1500 milliárd forintos hiányt eredményezett, akkor a kormány azt mondta, ez „bőven belefér” a gazdaság erejébe a „példátlan méretű” gazdasági növekedés miatt.

„Ne felejtsük el, hogy a választás előtt ők azt mondták, hogy nem kell majd megfizetni az embereknek ezt az osztogatást” – mondta Vajda, hozzátéve: bár a bizottsági meghallgatásokon tételesen nem hangzott el, milyen intézkedések várhatók, arra „egyértelmű jelzést kaptunk, hogy (...) erőteljes lépésekre van szükség, (...) hát most megkaptuk magunknak.”

Mint mondta, „biztos jobban hangzik” a kormány szövege, hogy a multikat kell „sarcolni” és „sanyargatni”, vagy vonzónak tűnhet, ha az úgynevezett „extraprofitot” el kell venni tőlük, de ez egyrészt „kontraproduktív”, másrészt „a végén ezt az emberek fogják megfizetni” a magasabb árakon és a növekvő infláción keresztül, ami „mindnyájunknak a vásárlóerejét csökkenti”.

Ironikusan közölte: „lehetne sokkal okosabban (...) ’sanyargatni’” a multikat; például olyan szektorokra kivetni különadót, melyek most nem kerültek sorra. Példának az építőipart hozta, sorolva „emblematikus szereplőit: Garancsi, Szíjj, Mészáros Lőrinc, Tiborcz”; illetve a kaszinóbizniszt.

Mint mondta, önmagában üdvözlendő, hogy a multicégek nagyobb terhet vállaljanak a közterhekből, „de például akkor nem lenne szabad hagyni azt, hogy a munkaerőköltségük ilyen alacsony legyen”, hogy a rabszolgatörvénnyel „tovább sanyargassák az embereket” és hogy az innovációs, illetve kutatás-fejlesztési költségeiket levonják az adóból.

Szintén „nagyon furcsa az, hogy a világ legalacsonyabb társasági adója van” Magyarországon, amit még nem is biztos, hogy befizetnek - folytatta.

A kontraproduktivitásra példának azt hozta: ha egy öttagú család szerényebb tengerparti nyaralásának repülőköltsége a most kivetett 15 eurós illeték miatt 150 euróval drágul, akkor megfontolhatják, hogy inkább Bécsből vagy Pozsonyból repülnek majd.

Ráadásul a repülőtársaságoknak nem valószínű, hogy keletkezett extraprofitjuk a pandémia idején; ami pedig a budapesti repülőteret illeti, „valamelyik strómanjuk” meg akarja majd venni, „tehát tönkre akarják tenni” - mondta.

Kapcsolódó párttagok