2012. április 07. 08:44

A bölcsődei gondozási díj ellen tiltakoztak a félegyházi szocialisták

Magyarország kormánya szociálisan érzékeny kabinetként szereti jellemezni magát, de már több mint egy éve saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy a valóság mást mutat. Az MSZP és a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom kiskunfélegyházi szervezetének képviselői leszögezték: az ország kényuraival szemben nem hagyják. nem hagyhatják cserben a következő generációt és az őket áldozatos munkával felnevelő szülőket.

Miközben a második Orbán kormány kezdettől fogva hangoztatja, hogy a családok kormánya, hogy támogatja a gyermekvállalókat, könnyebbé teszi számukra a megélhetést, a gyes, gyed és családi pótlék összegének reálértékét folyamatosan csökkenti és a gyermekek után járó adókedvezménnyel is - ismét, mint általában - a gazdagokat támogatja, a szegények helyett. Úgy tűnik, hogy jelenleg azok a családok vannak a legnehezebb helyzetben, ahol mindkét szülő munkát kényszerül vállalni, s ezért 2-4 esztendős gyermekét bölcsődébe adja.

Az elmúlt években az ország minden bölcsődéjében fizetni kellett az étkezésért, ami rendkívül jelentős, összegeket követelt meg havonta a családok részéről. A Fidesz-kormány többször módosított az erre vonatkozó jogszabályokon, például hozzáadta, majd elvette ebből a bölcsődei díjból a bölcsődék rezsijének összegét. A kormány által most bevezetésre kerülő gyermekgondozási díj viszont, bár az eddigiekhez képest lényegesen kisebb összeget követel meg a családoktól, de ez az az utolsó csepp a pohárban, amelyet nagyon sok édesanya már nem fog tudni elviselni az eddigi bölcsődei díjak mellett. és jelentősen megnehezítik a nők visszasegítését a munkába a szülést követő években. A gyermek bölcsődébe adása eddig sem jelentett tehát kis áldozatot részükről, de most, a nagyjából havi 5-15 ezer forint közti összeg ezt még inkább megterheli, az eddigieknél is kilátástalanabb helyzetbe sodorva a legtöbb családot.

A kiskunfélegyházi Dankó Pista utcai Kuckó Bölcsődében például, a település önkormányzati fenntartású bölcsődeihez hasonlóan, a szülőknek gyermekenként 300 forintos napi díjat kell fizetniük immár április 1-je óta, melynek bevezetéséről, összegéről a félegyházi képviselő-testület kormánypárti képviselői önként határoztak március 29-én.
 
A "gyermekgondozási díj"-ként aposztrofált újabb kiadás országos bevezetése - és a helyi döntés - ellen tiltakozva Eszik Bence, a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom Bács-kiskun megyei Területi Szövetségének elnöke és dr. Garai István Levente, az MSZP félegyházi elnöke vezetésével helyi Societas tagok 2012. április 5-én az említett intézmény elé vonultak, ahol zászlókkal és transzparensekkel felszerelkezve délután fél 4-kor megkezdték az ügyet érintő sajtótájékoztatójukat.

Eszik Bence itt elmondta: reménykednek abban, hogy a döntésért felelős politikusok átértékelik a helyzetet, és visszavonják elfogadhatatlan rendeletüket.

Ebben bízik dr. Garai István, az MSZP helyi elnöke is. Kifejtette, hogy, mint ahogy már több más, a családokat érintő ügyben, most sem fogják annyiban hagyni e társadalmi alapegységek mozgásterének jelentős korlátozását.

Hozzátette: ő maga is ott volt azok között, akik a rendszerváltást követően kidolgozták a bölcsődékre és óvodákra vonatkozó szociálpolitikai modellt, s ahogy akkor, úgy most sem fogja hagyni, hogy megsarcolják a város, a megye, az ország olyan anyáit, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy bölcsődébe szeretnék adni gyermekeiket, amíg ők vjssza akarnak térni a munka világába.

"Ez volna a Fidesz új családmodelljének alapja?!" - fűzte hozzá Eszik Bence az elhangzottakhoz, s elmondta azt is, hogy a helyi baloldaliak nem hagyják abba a tiltakozást az ügyben, amíg nem sikerül elérni a gyermekgondozási díjról született, a magyar demokrácia szociálpolitikai hagyományaihoz méltatlan döntések visszavonását.