Belföld | Hoffmann Rózsa közoktatás
2012. november 04. 14:35

A bólogatás ára

Kevesebb, mint negyven munkanap van hátra a 2012. évből. 2013. január 1-én az összes magyarországi iskola megszűnik létezni a ma ismert formában és beolvad a ma még alig létező Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. 

Az új Központ felállítása sehol sem tart. Hoffmann Rózsa államtitkár október 31-én büszkén jelentette be, hogy megvan az a 198 tankerületi vezető, aki majd a rendszer egészét hivatott működtetni. Az iskolák átadását szabályzó törvényjavaslat egy hete került elő, általános vitája csak jövő héten kezdődik. A javaslat óriási vitát váltott ki a Fidesz frakciójában, sajtóhírek szerint az államtitkár nem tudott válaszolni gyakorló polgármesterek napi működést érintő alapvető kérdéseire sem.

A Fidesz-kormány megállíthatatlanul gyűri maga alá az oktatás szereplőit, lépésről lépésről szakítja el az önálló gondolat, a szabad tanítás, a közös megismerés világából a pedagógusokat, gyermekeket. A szülők január 1-től olyan iskolákba küldik majd gyermeküket, amiről nem az ott dolgozók és a helyben választott önkormányzat, hanem egy budapesti minisztériumi szoba magányában döntenek.

Mindez nem előzmény nélkül, és nem váratlanul történik. Az oktatási rendszer eltorzítása a kormányt támogató frakciók döntéseinek eredménye. Nehéz azzal a cinizmussal mit kezdeni, amikor fideszes polgármesterek sorra lepődnek meg a Parlamentben a következményeken. Azon, hogy saját korábbi szavazataik miatt most már kifizetett uniós források kerülhetnek veszélybe, többcélú kistérségi társulások válnak működésképtelenné, polgármesteri hivatali dolgozók sorsa válik bizonytalanná, többféle munkát is ellátó munkatársakat veszítenek el, miközben nem szólhatnak bele azoknak az iskoláknak a mindennapi életbe, ahol a villanyszámlát, a festést és még számos költséget nekik kell állniuk.

A Klebelsberg Intézményfenntartóval és az egész feleslegesen központosító oktatáspolitikával a Fidesz jóval drágább és sokkal rosszabb minőségű rendszert hoz létre, mint ami korábban létezett. Kevesebb tudás, rosszabb épületek, távoli központi döntések és politikai komisszárok jellemzik majd január 1-től a közoktatást, ha egyáltalán sikerül felállítani az új fenntartót a tanév kellős közepén. Ezekkel a döntésekkel mára a kormány vált az oktatási problémák elsődleges okozójává.

Mindezért pedig nem csak azoknak kell majd vállalniuk a felelősséget, akik ezt az egészet kitalálták, de azoknak a képviselőknek is, akik mindehhez szavazatukat adták. Ez pedig 2014-ben a szavazófülkékben be is fog következni.

2014 után el kell végezni e torz és működésképtelen rendszer korrekcióját, értelmes, működtethető, fenntartható oktatási rendszert létrehozni. Mindezt nem felülről, egy minisztériumi szobából, hanem az oktatás szereplőivel közösen gondolkodva. Csak így lehet majd újra kiszámítható, méltányos és korszerű iskola Magyarországon.

Ezt fogjuk megvalósítani.

Kunhalmi Ágnes
oktatáspolitikus