A britek tudják, hogy egyeztetni kell az atomerőművekről

Az Európai Parlament képviselői előtt ma részletesen ismertette az Egyesült Királyság atomerőmű-építési terveit Michael Fallon energetikai és klímaváltozásért felelős államtitkár. A britek önként vállalták a teljes átláthatóságot a szakmai és társadalmi vitákat – csak a Fidesz hiszi, hogy „fű alatt”, egyedül dönthetnek Paksról.

Az Európai Parlament Atomenergia Jövőjéért Fóruma ma hallgatta meg a brit kormány energetikai államtitkárát a Hinkley Point C nevű új, tervezett atomerőművel kapcsolatban. A tanácskozást Herczog Edit képviselő elnökölte. A szigetország 2023-ban tervezi elindítani az új létesítményt, a következő tíz év folyamán pedig nyolc elöregedett erőművet állítanak le, amelyek az ország egyre növekvő áramszükségletének egyötödét adják jelenleg. Az új beruházásra a francia EDF cégcsoporttal szerződött a brit kormány.
 
Az Egyesült Királyság eljárása az ügyben példaértékű. A szerződés aláírásának napján tájékoztatták erről az Európai Bizottságot, és néhány nap múlva indul a belföldi társadalmi párbeszéd a civil- és szakszervezetekkel. Az átláthatóság és a teljes körű tájékoztatás jegyében került sor a kormányzati beszámolóra az EP-képviselők előtt is. Mindezt úgy, hogy Nagy-Britanniát sokak által euro-szkeptikusnak látott konzervatív kormány vezeti, és francia, tehát uniós cég végzi a beruházást.
 
A britek eljárása példával szolgálhatna az Orbán-kormány számára is. A paksi beruházásról kötött orosz-magyar paktumot nem előzte meg sem nemzetközi versenytárgyalás, sem parlamenti jóváhagyás, ahogyan a társadalmi párbeszéd és konszenzus is hiányzik. Arra sincs semmilyen bizonyíték, hogy az országot évtizedekre eladósító beruházás gazdaságilag kifizetődő volna. Nem tudjuk, milyen dunai folyószabályozási munkálatokat és milyen hegyvidéki gravitációs energiatárolást szolgáló víztározókat terveznek. Nem ismert a háromezer-milliárd forintos orosz hitel kamatlába sem.
 
Herczog Edit arra emlékeztet, hogy a teljes átláthatóságnak, társadalmi és szakmai kontrollnak kell érvényesülnie az atomenergia termelésének teljes folyamata során – a legelső hatástanulmányoktól a használt fűtőelemeket tároló atomtemetőkig. Ez a demokrácia, az üzembiztonság és a gazdaságosság követelménye, ami nélkül megbocsáthatatlan hiba bármilyen döntés Paks jövőjéről.