mszp.hu | Belföld | Kecskemét
2015. március 26. 09:54

A brókerbotrányok immár elérték a kecskeméti polgárokat is

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a brókerbotrányok immár elérték a kecskeméti polgárokat is. A Buda-Cash és a DRB Bank tönkremenetele után a városunkban jelentős ügyfélkörrel rendelkező Quaestor is két hete hétfőn jelentette be csődjét.  Csak reménykedek, hogy kecskeméti önkormányzati cégek pénzei nem érintettek az ügyben!

Az MSZP országos kezdeményezéséhez csatlakozott a kecskeméti szervezet is azzal, hogy azonnal próbált a károsultak számára jogi segítséget nyújtani. A Katona József tér 18. szám alatti irodánkban már száznál többen fordultak meg eddig, és még várjuk a további ügyfeleket. Itt sokan elpanaszolták nekünk, hogy életük megtakarítását bízták a Quaestorra, és nem tudják mi lesz ezután velük. Elmondásuk szerint nem csak a magas kamat miatt fordultak az említett céghez, hanem a médián keresztül azt tapasztalhatták meg, hogy ennek a cégnek a vezetője Tarsoly Csaba, nagyon közeli kapcsolatokat ápol a kormánnyal és Orbán Viktorral, ez pedig bizalommal töltötte el őket. Ma pedig azzal kellett szembesülniük, hogy hiába a nagy barátság, a pénzük egyik napról a másikra eltűnt. 

A helyi Quaestor iroda ugyan még igazolja a befektetésük nagyságát, de egy papírlapon kívül másra nem telik tőlük. Sajnálatos, hogy itt Kecskeméten is volt már olyan személy, aki nem tudta túltenni magát ezen a csalódáson, és eldobta magától az életet.  Egyre többen teszik fel a kérdést az irodánkban, az utcán, a piacon, a baráti beszélgetéseken: Egy egész élet munkájával megtakarított pénzük ma már csak egy gépelt papírlapot ér? Közben két hete a hatóságok részéről nem történik semmi, a felelősök szabadlábon lehetnek, a kormányzati barátok hallgatnak. Tegnapi információ szerint maga a miniszterelnök utasította még időben, azaz a csőd előtt a kormánytagokat, hogy a minisztériumok vegyék ki pénzüket a brókercégből, szabaduljanak meg a Quaestor részvényektől. A hírek szerint ez jól sikerült nekik.  Ha józanul végiggondoljuk az egész brókerbotrány folyamatát, mi ez, ha nem pilótajáték, melynek reklámarca maga a miniszterelnök és a kormány volt.  Mint ahogy ebben az országban szokás, megint a kisemberek jártak rosszul. 

Ahhoz, hogy ez ne így maradjon, javaslom, hogy a kecskeméti közgyűlés szólítsa fel országgyűlési képviselőinket dr. Zombor Gábort és dr. Salacz Lászlót, hogy járjanak közbe a brókerbotrányban kárt szenvedett kisbefektetők teljes kártalanítása ügyében! 

Ezt javasolta egyébként az MSZP országgyűlési frakciója is a parlamentben. Véleményünk szerint ha stadionokra és nemzeti bankos alapítványokra több százmilliós összeg áll rendelkezésre, akkor kell, hogy legyen pénz a kártalanításra is. Továbbá pedig országgyűlési képviselőink tisztázzák magukat választóik előtt azzal, hogy aláírják azt a nyilatkozatot, melyben kijelentik, hogy nem vettek ki pénzt a botrány kirobbanása előtt sem a Buda-Cashből, sem a Quaestorból.

Végezetül pedig jobban figyeljünk oda azokra az embertársainkra, akik elszenvedői ezeknek a botrányoknak. Tegyünk közösen azért is, hogy mielőbb visszatérjen pénzügyi világunkba a becsületesen tevékenykedő intézmények iránti bizalom, hiszen ez mindannyiunk érdeke!

Köszönöm a szót!