mszp.hu | Belföld | mezőgazdaság
2015. június 19. 14:58

A brókerkormány a baráti nagygazdálkodókat nem bünteti?

Az MSZP felszólítja Lázár Jánost, hogy nyilatkozzon: Simicska Lajos és Csányi Sándor cégei mellett vajon az ő, illetve politikustársai mezőgazdasági érdekeltségeit is megnyirbálja a brókerkormány?

A jelek ugyanis arra utalnak, hogy a brókerkormány csak azokat a nagygazdálkodókat hozza hátrányos helyzetbe, akik kiestek Orbán Viktor kegyeiből. Bizonyíték erre, hogy Csányi Sándor és Simicska Lajos megcsappanó agrártámogatását az a Lázár János jelentette be, akinek a rokonságával együtt jelentős érdekeltsége van a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben, amely 3 milliárd forintos támogatást kapott az elmúlt években.

Lázár János miért nem említette a saját érdekeltségét a jövőbeni vesztesek között? Miért nem említette Mészáros Lőrinc cégét, amely az elmúlt években 1,846 milliárd forint közpénzben részesült? Miért nem szólt Czerván György agrárállamtitkár agrárérdekeltségéről, amely 1,79 milliárd forintot nyert? Miért nem beszélt Simonka György fideszes képviselő mezőgazdasági érdekeltségéről, amely 1,665 milliárdos agrártámogatásra tett szert?

Lázár János, Mészáros Lőrinc, Czerván György és Simonka György mezőgazdasági érdekeltségei az 500  legnagyobb támogatást elnyerő cég között szerepelnek. Ezek az elmúlt 7 évben 1089 milliárd forint állami és uniós támogatást kaszáltak, ami az összes kifizetett agrártámogatás csaknem egyharmada.

Harangozó Gábor
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke