A cél a női választók mobilizálása

Vezetőségi ülést tartott az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete Lisszabonban, ahol a hétvégén sor kerül a Szocialista Internacionálé Nőszervezete tanácsülésére is. Az ülést követően, dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az ESZP Nőszervezete elnöke tájékoztatást adott a szervezet 2013-ra tervezett tevékenységeiről és célkitűzéseiről.

Az ülésen Gurmai Zita beszámolt a közelmúltbeli egyesült államokbeli látogatása keretében folytatott megbeszéléséiről, amelyek során az amerikai törvényhozás képviselőivel, illetve esélyegyenlőséggel foglalkozó szakemberekkel találkozott.
 
Az ESZP Nőszervezete idei tevékenységeivel kapcsolatban Gurmai Zita elmondta, hogy azok már a 2014-es európai választáshoz fognak kapcsolódni, és a nők gazdasági és társadalmi helyzete lesz a középpontban. Azon túl, hogy ráirányítják a figyelmet a válság nőkre gyakorolt súlyos következményeire, az ESZP Nőszervezete célja az is, hogy az európai parlamenti választáson való részvételre ösztönözze a női szavazókat.


 
„A bérollót, azaz a nemek közötti fizetésbeli különbségeket a megszorításokban gondolkodó konzervatív csak válságkezelés tovább növelte, miközben a nőknek a hátrányos megkülönböztetés más formáival is szembe kell nézni a munkaerő-piacon. Ennek felszámolása érdekében a nők előrehaladását gátló tényezők megszüntetésére, a munka és a családi élet összeegyeztetésének segítésére, valamint a gyermekgondozási lehetőségek fejlesztésére van szükség. Idén ezért ezek az elemek állnak majd tevékenységünk középpontjában” – mondta Gurmai Zita. Az ESZP Nőszervezete javaslatai között szerepel például minimális európai standard bevezetése a gyermekgondozásban és a szülési szabadságban, valamint esélyegyenlőségi ügyekért felelős európai ombudsmani hivatal létrehozása.
 
Az ülés végén a házigazda Portugál Szocialista Párt Nőszervezetének titkára, Teresa Fragoso mutatta be a szervezet munkáját a résztvevőknek.