2011. július 29. 09:34

A cél stratégiai, de hol a stratégia?

Az egykulcsos adórendszer miatt aktív korúak százezreinek kevesebb jut az asztalra, mint korábban. A családi adókedvezményt csak magas jövedelmű, többgyermekes szülők vehetik igénybe. A kismamák munkajogi védelmének eltörlése is a gyermekvállalási kedv ellen hat. A kormány által kitűzött, helyesen stratégiainak nevezett népességpolitikai cél egyre távolodik.

Mint ismert, a Fidesz-KDNP-kormány egyik első intézkedéseként megvonta a GYES-t a teljes munkaidő mellett gyermeket nevelő kismamáktól, most pedig a munkajogi védettségük felszámolását helyezte kilátásba.

Az új Munka törvénykönyv tervezete szerint a jövőben a munkáltató hamarabb bocsáthatná el rendes felmondással a hatályos törvény szerinti védelmi időszakban lévő munkavállalóit. A táppénzen lévők, a várandósok, vagy épp szülési szabadságukat (!) töltő munkavállalókkal a védelmi idő alatt is közölhető lenne a felmondás, a felmondási idő pedig a védelmi idő lejártát követő napon kezdődne.

A kismamák munkajogi védelmének eltörlése nemzetközi tapasztalatok szerint a gyermekvállalási kedv ellen hat. Így a Fidesz által hangoztatott, - egyébként helyesen - stratégiainak nevezett népességpolitikai cél egyre távolabb kerül. A második világháború óta nem fordult elő, hogy 10 százalékkal esett vissza a születések száma Magyarországon. Egészen 2011-ig...

Egyetértünk a kormánnyal abban, hogy a demográfiai problémát nemzetstratégiai szintre emelve kell kezelni. Azzal azonban nem tudunk, és nem is kívánunk azonosulni, hogy a Fidesz-KDNP a népességfogyás megállítását is csak a nemzeti pátosszal átitatott szónoklatoktól, illetve a szegényellenes gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseitől várja. Ezt a legnagyobb jóindulattal sem tudjuk stratégiának nevezni.

Az összetett okokra visszavezethető népességfogyás problémája komplex megoldást, igazi nemzeti együttműködést kíván. A kormánynak folytatnia kell az elmúlt évtizedben megvalósult, sikeres bölcsőde- és óvodafejlesztési programot. Folytatnia kell továbbá a koragyermekkori fejlesztés programját, amely azáltal, hogy növeli a szegényebb családok gyermekeinek esélyeit a munkaerőpiacon, nagyban hozzájárul a felelős családtervezéshez.

A munkaadókat arra kérjük, hogy innovatív és kreatív megoldásokkal segítsék elő a gyermekvállalási kedv növekedését, például gyermekmegőrzők létesítésével ösztönözzék a kismamákat.

Míg a munkaerőpiac rugalmasságát, illetve a munkavállalók biztonságát, tehát az úgynevezett "rugalmas biztonságot" a kormányzat és a munkaadók csak együttműködve, a szociológusszakma és a civil szervezetek bevonásával teremthetik elő, a létbizonytalanság felszámolása (Magyarország ma 3,7 millió mélyszegénységben élő ember hazája!) kifejezetten a jelenlegi politikai elit felelőssége.

A Magyar Szocialista Párt ebben partnerként tekint a kormányra. A többek között a kétkulcsos szja-rendszerre vonatkozó törvényjavaslata, valamint egyéb, a társadalmi különbségek csökkentését célzó beadványa - elfogadása esetén - rövid távon egy stabil és kiszámítható gazdasági pályát, közép és hosszú távon pedig a demográfiai bomba hatástalanítását vonna maga után.

Winkfein Csaba
szociálpolitikus,
a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés képviselője