A CÉL: Szilárd alapokon álló nemzeti és ifjúsági közösség

A CÉL: Szilárd alapokon álló nemzeti és ifjúsági közösség
Makón, a Korona Szállóban tartották meg a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) éves tanácskozását. Az esemény különlegességét egyfelől az adta, hogy a határon inneni és túli magyar fiatalokat tömörítő legnagyobb és legjelentősebb kezdeményezés végre elindult az önálló jogi személlyé válás útján, másfelől pedig az, hogy a Dél-Alföldön még nem került sor hasonló ifjúsági tanácskozásra.

November utolsó hétvégéjének fejleményeit és tanulságait Brunner Tibor, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom Nemzetpolitikáért felelős elnökhelyettese, illetve az MSZP Határon Túli Magyarok Tagozatának alelnöke a következőkben látta, felhívva a figyelmet az összefogás erejére:

“A MIK tevékenysége megmutatja, hogy a Kárpát-medence összeköti az itt élő magyar fiatalokat, s olyan szervezeteket kapcsol össze, mint a cserkészszövetségek, a hallgatói önkormányzatok vagy akár a politikai ifjúsági szervezetek. Azért tartom nagyon lényegesnek az ilyen alkalmakat, mert itt olyan erős és tartós barátságok, kapcsolatok köttethetnek, amelyek óriási segítséget jelentenek a gyakorlati munka során. Nagyon fontos, hogy mi, Kárpát-medencei magyarok közösen lépjünk fel. Ismerjük és értsük meg egymás helyzetét, hogy könnyebben és hatékonyabban tudjunk együttműködni a saját jövőnk érdekében.”

A találkozó idején az egyes tagszervezetek küldöttei és egyéb delegáltak kicserélhették véleményüket, nézeteiket arról, hogy hogyan is képzelik el a magyar fiatalaság közeljövőbeli kilátásait, lehetőségeit, illetve hogy ők mit és hogyan igyekeznek tenni érte. A közös cél, egy erős, egységes magyar ifjúsági és ezen keresztül egy szilárd alapokon álló nemzeti közösség létrehozása volt a mozgatórugója minden beszédnek és kerekasztalbeszélgetésnek, illetve közösségi programnak, amelyeket a két nap alatt Makón sor került.