mszp.hu | Belföld | CEU | Oktatás
2017. április 04. 10:02

A CEU újabb példa rá, hogy Orbán csak rombolni képes

Szanyi Tibor az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén szólalt fel a Közép-európai Egyetemet (CEU), valamint a magyar akadémiai és szellemi szabadságot ért orbáni támadás ellen. Beszédében a Fideszt is a tagjai között tudó Európai Néppárt képviselőinek szegezte a kérdést, hogy tudnak-e egy ilyen nyíltan tudásellenes, már-már barbár politikával azonosulni?

„Bármennyire is felháborító és elfogadhatatlan a Közép-európai Egyetemet ért kormányzati támadás, nem kellene, hogy meglepjen minket. Az orbáni logikát követve egyértelmű lépés volt ez, hiszen a minta egyszerű: megfélemlíteni, ellehetetleníteni, lerombolni mindent, amely potenciális veszélyt jelenthet a fideszes hatalomra nézve. A kritikus gondolkozás, a tudás, a Fidesz pártideológia fennhatóságán kívül eső oktatási intézmény márpedig egy ilyen kockázat a kormánypártiak szerint. Azonban ne áltassuk magunkat azzal, hogy itt megállnak!” –  húzta alá Szanyi Tibor EP képviselő.

A szocialista politikus hozzátette, hogy: „a közel 40 ezer magyar és nemzetközi akadémikus, tudós, diplomata, politikus és legfőként diák, azaz a kritikus gondolkozást értékelő emberek megmozdulása biztató jel. Hiszen a folyamatos „sorosozás” egy dolog, de Európa egyik legelismertebb egyetemét hamisan megvádolni és bezárással fenyegetni már egy újabb szint a keleti nyitásban. Amennyiben keresztülviszi ezt az intézkedést a kormány, olyan országokkal lépünk be egy klubba, mint Oroszország és Törökország, ahol szintén egyetemeket zárnak be, vagy épp Üzbegisztán lehet minta számunkra, ahol egy egész tudományágat tiltott be a vezetés.”

„Az Orbán kormány eddigi eredményei szerint erőfitogtatásból és rombolásból jeles, értékteremtésből azonban csúnyán megbukott. „Sorosozás” ide vagy oda, nem mindegy mit hagy maga után az ember: egy nemzetközileg elismert egyetemet, lehetőséghez juttatott fiatalok tömkelegét, tudásunkat gyarapító több ezer szakembert, vagy elhagyatott, rozsdás stadionokat, haszontalan kisvasutat és korrupciós ügyek sokaságát” – tette hozzá Szanyi Tibor.

Mandur László búcsúztató

Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Mindnyájan, akik eljöttetek elkísérni Mandur Lászlót utolsó útjára, és persze megszólítom azokat is, akik innen távol, de lélekben hasonló szomorúsággal és megrendüléssel búcsúznak Lacitól!
2020-10-28 16:53