mszp.hu | Belföld | CEU | Oktatás
2017. április 04. 10:02

A CEU újabb példa rá, hogy Orbán csak rombolni képes

Szanyi Tibor az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén szólalt fel a Közép-európai Egyetemet (CEU), valamint a magyar akadémiai és szellemi szabadságot ért orbáni támadás ellen. Beszédében a Fideszt is a tagjai között tudó Európai Néppárt képviselőinek szegezte a kérdést, hogy tudnak-e egy ilyen nyíltan tudásellenes, már-már barbár politikával azonosulni?

„Bármennyire is felháborító és elfogadhatatlan a Közép-európai Egyetemet ért kormányzati támadás, nem kellene, hogy meglepjen minket. Az orbáni logikát követve egyértelmű lépés volt ez, hiszen a minta egyszerű: megfélemlíteni, ellehetetleníteni, lerombolni mindent, amely potenciális veszélyt jelenthet a fideszes hatalomra nézve. A kritikus gondolkozás, a tudás, a Fidesz pártideológia fennhatóságán kívül eső oktatási intézmény márpedig egy ilyen kockázat a kormánypártiak szerint. Azonban ne áltassuk magunkat azzal, hogy itt megállnak!” –  húzta alá Szanyi Tibor EP képviselő.

A szocialista politikus hozzátette, hogy: „a közel 40 ezer magyar és nemzetközi akadémikus, tudós, diplomata, politikus és legfőként diák, azaz a kritikus gondolkozást értékelő emberek megmozdulása biztató jel. Hiszen a folyamatos „sorosozás” egy dolog, de Európa egyik legelismertebb egyetemét hamisan megvádolni és bezárással fenyegetni már egy újabb szint a keleti nyitásban. Amennyiben keresztülviszi ezt az intézkedést a kormány, olyan országokkal lépünk be egy klubba, mint Oroszország és Törökország, ahol szintén egyetemeket zárnak be, vagy épp Üzbegisztán lehet minta számunkra, ahol egy egész tudományágat tiltott be a vezetés.”

„Az Orbán kormány eddigi eredményei szerint erőfitogtatásból és rombolásból jeles, értékteremtésből azonban csúnyán megbukott. „Sorosozás” ide vagy oda, nem mindegy mit hagy maga után az ember: egy nemzetközileg elismert egyetemet, lehetőséghez juttatott fiatalok tömkelegét, tudásunkat gyarapító több ezer szakembert, vagy elhagyatott, rozsdás stadionokat, haszontalan kisvasutat és korrupciós ügyek sokaságát” – tette hozzá Szanyi Tibor.