2012. április 03. 16:28

A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban

A héten az azerbajdzsáni Bakuban tartja második ülését az Európai Unió és a Keleti Partnerség programban résztvevő országok képviselőinek közös szervezete, az EuroNest Közgyűlés.


Az évente egyszer ülésező EuroNest Parlamenti Közgyűlés az Európai Parlament 60 képviselőjéből, valamint az Európai Unió Keleti Partnerség programjában résztvevő országok (Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna) 10-10 képviselőjéből áll. A testület legfontosabb célja, hogy előmozdítsa az EU és keleti partnerei közötti politikai és gazdasági együttműködést, és hozzájáruljon a Keleti Partnerség fejlődéséhez és láthatóvá tételéhez.

Az együttműködés általános célkitűzései közé illeszkedve a keddi plenáris ülésen, Kristian Vigenin EP képviselő, az EuroNest Közgyűlése társelnökének vezetésével, a közgyűlés elfogadta a civil társadalom és a keleti partnerországok kormányai közötti együttműködésről és a társadalmi szerveztek megerősítéséről szóló határozatot. A vitában dr. Gurmai Zita EP-képviselő elmondta: az Európai Unió elsősorban a tapasztalatai átadásával, hatékony konzultációs és forrásszerzési módszerek felkutatásával segítheti ebben a folyamatban a partnerországait. A közgyűlés magyar tagja felhívta a figyelmet, hogy habár a Keleti Partnerség keretében együttműködő országok történelmi, politikai, gazdasági és társadalmi helyzete között jelentős különbségek vannak, civil szervezeteik terén sok közös vonás fedezhető fel, és tevékenységük - jelentős részben az Európai Unió és a nemzetközi közösség nyomásának hatására - jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.


“A civil szervezteknek az Európai Unió és a keleti partnerországok közötti kétoldalú kapcsolatokban is helyet kell biztosítani. Részvételükkel független szemlélőként felügyelhetik a demokratikus reformokat, valamint a demokratikus alapelvek, a sajtószabadság, az emberi jogok és az esélyegyenlőségi szempontok érvényesülését” - hangsúlyozta felszólalásában dr. Gurmai Zita.