A CO2 kvótarendszer befagyasztása a gazdasági növekedés ellen hathat

A hétfő esti vita után is bizonytalan a kimenetele az EP-ben a CO2 kvóták befagyasztásáról szóló szavazásnak. "A kvótarendszer befagyasztását szorgalmazó Groote-jelentés elfogadásának vagy elutasításának tétje nagy, hiszen, a növekedést, a munkahelyteremtést nem áldozhatjuk fel öncélúan a zöld beruházások érdekében" - állítja Herczog Edit.

Kedden szavaz az EP arról, hogy a válság hatására az értékük jelentős részét elvesztő szén-dioxid kibocsátási engedélyek egy részét drágábbá tenné azzal, hogy egy időre leállítja kibocsátásukat. "Bár a javaslat eredeti célja, hogy az európai uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) a káros anyagok visszaszorítására és a környezetbarát megoldások alkalmazására ösztönözzön, könnyen a növekedés és a foglalkoztatás bővülésének korlátját jelentheti a kvóta-stop" – fogalmazott felszólalásában Herczog.
 
A szocialista képviselő szerint a CO2-egységek árának emelése a zöld beruházások ösztönzését szolgálta a maga idejében, az ötödik éve tartó válság hatására azonban ma nem a beruházások korát éljük. Az európai politika feladata, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel harcoljon a zsugorodás mérséklése, versenyképességünk stabilizálása érdekében. Herczog szerint a beruházások jelenlegi szintjén a szén-dioxid piac mesterséges támogatása az állami költségvetésre és az energiavállalatok pénzügyi támogatására fordítódik, a feldolgozóiparok és a lakosság terheinek növelésével.
 
"Sajátos magyar szempont, hogy az egy főre jutó üvegházhatású gázok kibocsátása jelenleg kisebb, mint a fejlettebb nyugati országokban. Éppen ezért a javasolt lépés a saját felzárkózásunkat nehezíteni, a magyar ipari termelés bővülését is veszélyeztetné ebben a formában" - állítja Herczog, aki szerint elsősorban a hazai feldolgozóipar, illetve a kkv-szektor látná kárát a kvótakereskedelem időleges befagyasztásának.