mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 01. 11:21

A családbarát kormány miatt sokan csak hitelből tudják fedezni az iskolakezdés költségeit

Az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt rengeteg ember került nagyon nehéz helyzetbe, tömegek váltak munkanélkülivé, több százezer dolgozó jövedelme csökkent és közel 200 ezer embernek pedig semmilyen bevétele sincs.

Mindezek mellett a családoknak még az iskolakezdés megnövekedett költségeivel is szembe kell nézniük, mivel az iskolaszerek 10-20 százalékkal drágultak egy év alatt.

A magát plakátokon több milliárdért családbarátnak nevező kormány évről évre egyre nehezebb helyzetbe hozza a családokat, tavaly a cafeteriába tartozó iskolakezdési támogatást úgy megadóztatta, hogy a munkáltatóknak a legtöbb esetben már nem éri meg ezt a juttatást biztosítani a gyermeket nevelő családoknak. Ezzel átlagosan 20-30 ezer forintot vett ki a magyar családok zsebéből, ami most nagyon hiányzik családi költségvetésből, hiszen a Pulzus Piackutató felmérése szerint egy az első osztályt megkezdő gyermek beiskolázása a 100 ezer forintot is meghaladhatja.

A kormány azonban továbbra is közömbös tétlenséggel figyeli a családok küszködését, amelyek emiatt kénytelenek hitelt felvenni az iskolakezdés finanszírozásához. A Fidesz nem a támogatások összegét vagy fizetéseket növeli, nem a béren kívüli támogatások körét szélesíti, hanem a hitelek felé tereli a családokat minden téren.

Az MSZP szerint az emberek eladósítása helyett valódi megoldásokra van szükség, ezért vissza kell állítani a cafeteriaba tartozó iskolakezdési támogatás kedvezményes adózását, meg kell duplázni a 10 éve változatlan családi pótlékot és be kell vezetni a 13. havi családi pótlékot az iskolakezdés terheinek csökkentése érdekében.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő