mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 08. 20:51

A családokat adományokkal, a munkavállalókat parlamenti képviselettel segíti az MSZP

A családokat adományokkal, a munkavállalókat parlamenti képviselettel segíti az MSZP
Országgyűlési képviselőinek fizetéséből összeadott 10.000.000 forintos alappal indította családtámogatási kampányát az MSZP. A párt az Érdekegyeztető Tanács azonnal összehívását követeli – erről tartott csütörtök délelőtt online sajtótájékoztatót Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Komjáthi Imre, a szocialisták alelnöke.

Itt a szeptember és az iskolakezdés, ami – az elhibázott gazdasági válságkezelés miatt – növekvő terhet rak a magyar családokra, ezért az MSZP szolidaritásból újabb támogató kampányt indított a családok megsegítésére. Eközben egy másik fronton a párt a szakszervezetekkel összefogásban a munkavállalókra rótt ítéletszerű megoldások helyett követeli az egyeztetés tényleges megvalósulását – számolt be Tóth Bertalan.

„Látva a gazdasági mutatókat kijelenthet jük, hogy a járvány kormány általi kezelésének gazdasági aspektusa sikertelen volt. Ha megnézzük, hogy mennyivel emelkedtek az élelmiszerárak, hogy közel 400.000 munkanélküli van Magyarországon, hogy 200.000 családban semmilyen ellátásban nem részesülnek a munkanélküliek, hogy magyar családok jövedelem nélkül maradtak, illetve az iskolakezdés miatt eladósodtak: Magyarország nem teljesített jól a járványkezelés kapcsán” – mutatott rá a pártelnök.

Tóth Bertalan ismertette a Magyar Szocialista párt még mindig aktuális 5-pontos védelmi csomagját, amelyet újra beterjesztenek a Parlament elé. „Közép-Európában mindenhol jobban teljesítenek a gazdaságok, hiszen ott nem voltak szűkmarkúak a munkavállalókkal, a nyugdíjasokkal. Meg kell növelni az ellátásokat, valamint a bérkiegészítési programot. Azt javasoljuk, hogy duplázzák meg a családi pótlék összegét: itt van az iskolakezdés, most van szükség a segítségre! Egészen elképesztő, hogy miközben Európában az energia ára esett, a magyar családok most is ugyanolyan sokat fizetnek érte: azt javasoljuk, hogy csökkentsék ezeknek az árát úgy, hogy a kisfogyasztóknál nagyobb kedvezmény maradjon. A nyugdíjaknál a svájci indexálás szerinti 6.5%-os emelésre van szükség. Egészségügyi javaslatunk pedig az, hogy ne kelljen a munkavállalóknak a PCR tesztekét fizetni. Csatlakozunk a Párbeszéd javaslatához és támogatjuk azt, hogy legyenek ezek a tesztek ingyenesek”!

A szocialisták hamarosan bekövetkező tisztújítás utáni társelnöki székének várományosa bejelentést is tett: „A Magyar Szocialista Párt 10.000.000 forinttal karitatív kezdeményezést indít az iskolakezdés kapcsán, amit képviselőink adtak össze. Ebből indítunk megyénként olyan segítő programokat, ami tegnap is elindult Szegeden”.

Összefoglalva, Tóth Bertalan emlékeztetett, miközben a magyar családokkal szemben szűkmarkú, a haverokkal igencsak bőkezű még mindig. „150 milliárdos stadionépítés, több tízmilliárdos szállodaépítés, és még sorolhatnánk! A barátok és rokonok ki vannak fizetve, a magyar emberek pedig nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz, ezért kormányváltásra és korszakváltásra van szükség”!

Komjáthi Imre kiemelte, még mindig az MSZP tudja leginkább biztosítani a munkavállalók védelmét a Parlamentben is. „A kormány cserbenhagyta a magyar munkavállalókat, mikor a járványveszély kezdetén nem hallgatott a szakszervezetekre és azokra az ellenzéki pártokra, akik életszerű javaslatokat tettek. Cserbenhagyta őket, amikor olyan költségvetést alkotott, amely sokkal több pénzt adott az állami propagandára, a baráti cégekre, mint a magyar munkavállalók és családjaik védelmére, és akkor is, amikor ahelyett, hogy a második hullámmal szembeni terveket megalkották volna, elmentek hajókázni az Adriára. Van, akinek lehet dolgozni jacht office-ban, van akiknek hone office-ban sem” – tette hozzá.

Pártja nevében felszólította a kormányt, hogy foglalkozzon a magyar családok megmentésével, valamint a magyar munkavállalók helyzetének javításával, „hiszen az nem járja, hogy több, mint 200.000 ember semmilyen ellátást, semmilyen segítséget nem kap az államtól. Az nem járja, hogy magyar munkavállalók tömegei mindössze nettó 78.000 forintot kapnak készhez, és még ők a szerencsések, akik egyáltalán kapnak valamilyen segítséget”.

Ígérte, a Magyar Szocialista Párt, ahogy eddig is, ezután is szakmai- és szakszervezetekkel együtt teszi meg javaslatait a magyarok érdekében. „Többször felhívtuk a figyelmet, hogy nincs valódi érdekegyeztetés: amit a kormány művel az ítélet-kihirdetés”.

Végezetül az MSZP alelnöke ismertette a szocialisták követeléseit. „Valós érdekegyeztetést követelünk! Üljenek le a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel, mert ők tudnak valós javaslatokat tenni. Azonnal üljön össze az Országos Érdekegyeztető Tanács”!