mszp.hu | Belföld
2023. október 26. 10:56

A csatát folytatni kell, mert a Balaton mindenkié!

A csatát folytatni kell, mert a Balaton mindenkié!
A Balaton beépíthetőségét növelő törvénymódosító javaslatról, annak visszásságairól, a jövő évi választásokról, valamint a közutak biztonságáról is beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.
A műsor elején szó esett a jövő évi választásokról, ezzel kapcsolatosan az MSZP pártigazgatója elmondta, hogy az MSZP minden logika szerint természetesen részt kíván venni az ellenzéki pártok budapesti szövetségében, ugyanakkor az ellenzéki pártoknak nem egymással kell foglalkoznia, hanem az emberek problémájával, például a Balatont érintő kérdésekkel, illetve akár a közutak biztonságával, hogy ne kelljen félni a 600 lóerős, 260 km/h sebességgel száguldozó autóktól az utakon. 
 
Az építészeti törvény módosításának visszavonását követeli az MSZP, mivel a tervezet tovább növelné a Balaton beépítésének a lehetőségét, amely a befektetők érdekeit szolgálná. A törvény átfogóan módosítja a Balatonnal kapcsolatos rendelkezéseket, de Molnár Zsolt szerint a javaslat támogatható elemeinek ellenére „egy Lakópark úszómedencéjévé változtatná a kormány a Balatont”.

Az MSZP pártigazgatója szerint a törvénnyel az a legnagyobb baj, hogy tovább nehezítené a Balatonba való bejutás lehetőségét, és a közvetlen part menti beépíthetőségre vonatkozóan új kiskapukat nyit. Vannak benne jól hangzó ötletek is, de nem életszerű, hogy valaki átadna 20 métert a saját telkéből, hogy ott parti sétány létesülhessen. 
 
További probléma, hogy a parti sétányokra vonatkozó korábbi 30 méteres előírás a hétharmadára csökkenne, az eddigi 30 méterről, 20 méterre redukálódna. A beépítés növekedés pedig elfogadhatatlan, hiába vannak hangzatos célok a javaslatban, rengeteg visszaélésre enged lehetőséget. 
 
Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy pozitívumként említhető ugyanakkor, hogy a javaslat a privatizációt lezárja, tehát a meglévő állami, illetve önkormányzati tulajdon továbbra is köztulajdonban maradna.
 
A kiskapuk azonban lehetőséget adnak a trükközésre, ezért „ezt a csatát folytatni kell, mert a Balaton mindenkié!” – összegzett az interjú végén Molnár Zsolt. 
 

Kapcsolódó párttagok