mszp.hu | Belföld
2020. május 28. 16:15

A cserbenhagyás költségvetésével szemben az MSZP európai minimumprogrammal védi meg az embereket

A cserbenhagyás költségvetésével szemben az MSZP európai minimumprogrammal védi meg az embereket
A kormány megint olyan költségvetést nyújtott be, ami nem segíti az emberek életminőségét, az MSZP javaslata azonban biztosítja, hogy célhoz kötött pénzek érkezzenek az országba – erről beszélt Ujhelyi István, az MSZP európai képviselője szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Átvágják a nyugdíjas társadalmat is, ahelyett, hogy most adtak volna nekik, amikor nagyon kellett mindenkinek, főleg a legszegényebb családoknak. Semmivel sem lesz nagyobb a nyugdíjkassza, ez cserbenhagyás” – mutatta be egy példán Ujhelyi István, miért nevezi pártja a cserbenhagyás költségvetésének a kormány terveit.

A szocialisták EP képviselője elmondta, szerinte a kormány feladata most az lenne, hogy a létező összes EU-s támogatást megszerezze Magyarország számára, de szeretik letagadni az Uniótól kapott pénzeket, noha sok ilyen forrást használnak.

Ujhelyi jelezte, annak, hogy Orbán visszaadja a vészhelyzeti teljhatalmat, az lehet az oka, hogy az Unió láthatóan érzékenyen reagált a magyar miniszterelnök próbálkozására. Elmondta, ahogy ott is, szerinte a most beadott saláta-törvény kapcsán is rossz szándék vezérelte a kormányt.

„Mi nagyon ott voltunk a topon az elmúlt hónapokban, ennek köszönhető, hogy most egyszerre két dolog van az asztalon, egy elképesztő nagyságrendű újjáépítési terv Európában, a másik pedig ez a bizonyos fegyelmezés, hogy hogyan fogják betartatni az uniós kormányokkal a jogállamot, a költségvetési fegyelmet, a korrupciómentességet” – sorolta a szocialisták sikereit az EP-ben.

Ujhelyi István, az általa indított EUs egészségügyi minimum programról elmondta, jól eső érzés, hogy azt nemcsak a Magyar Orvosi Kamara, de az európai orvosok érdekszövetsége is támogatja. „Ez teljes siker! Hiszen van ma Magyarországon olyan ember, a NER top-oligarcháin kívül, aki biztonságban érzi magát? Tudjuk, hogy hova forduljunk, és állampolgári jogon megkapjuk azt, ami nekünk jár szolgáltatásként a befizetett járulékainkból? Nincs ilyen! Mi azt követeltük és végre célba értünk, hogy az Európai Uniónak legyen egy minimum elvárása, hogy mit kell minimum biztosítani minden uniós polgárnak”!

Ujhelyi óriási fejleménynek nevezte a szerdai bejelentést, hogy egy „irdatlanul nagy”, 9,4 milliárd eurós egészségügyi csomagot indít az Európai Unió. „Ha sikerül a kötelező minimum sztenderdeket elérni, beleértve a várólistákat, a vizesblokkokat, az orvosok, nővérek fizetését és ezáltal a mi ellátásunk javítását, akkor ezek olyan elvárások lennének, amiket be kell tartani a magyar kormánynak, különben nem jut hozzá a forrásokhoz” – tette hozzá.

Elmondta, ha megállapítja a Bizottság, hogy a magyar társadalomban 2-3 millió ember ellátása, elégtelen, kötelezheti a kormányt, hogy a forrásokat arra költse. „Új rendszer jön az Európai Unió történetében, az Európai Bizottság, és az Európai Parlament nagyon szigorú feltételeket szab a pénzek elköltésében, sőt, ami nagyon jó hír a településeknek, önkormányzatoknak, hogy a közvetlen források, amikért küzdöttem, megnyílnak”!

Ujhelyi István emlékeztetett, 2021-ben indul az új Uniós ciklus, ahol a kormány, ha nem tér vissza az európai uniós normákhoz, akkor elesik a forrásoktól.