mszp.hu | Belföld
2023. július 10. 12:24

A CT és MR-vizsgálatok államosítása tovább rontja az egészségügy helyzetét

A CT és MR-vizsgálatok államosítása tovább rontja az egészségügy helyzetét
„Az egészségügyben a problémák rendszerszintűek, amelyeknek a kormány felelőtlen és elhibázott politikája az okozója. A kormány legújabb ötlete ráadásul még tovább nehezíti az egészségügy már egyébként is súlyos helyzetét” – mondta Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.
„Akik itt élnek ebben az országban és személyesen, illetve valamely szerettük, hozzátartozójuk révén kapcsolatba kerültek már a magyar egészségügyi rendszerrel, azoknak nem kell bemutatni, hogy milyen siralmas állapotokkal kell szembesülnie a betegeknek” – kezdte sajtótájékoztatóját Gurmai Zita. 
 
Az egészségügyi rendszer krónikus állapotát és súlyos hiányosságait jól jellemzi, hogy a bajok és a problémák az egészségügyi rendszer minden szintjére, a betegút teljes láncolatára kiterjednek, az alapellátástól, végig a szakellátásig. 
„Fontos kihangsúlyozni, hogy a helyzetért nem az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók és szakdolgozók a felelősek, hiszen ők a rendkívül mostoha körülmények ellenére – a hivatásuknak megfelelően – lelkiismeretesen és odaadóan végzik a munkájukat. Köszönet érte!” - mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese.
 
A kormány legújabb ötlete tovább nehezíti az egészségügy súlyos állapotát, ugyanis az utolsó pillanatban két nagyon jelentős egészségügyi tárgyú változtatást tartalmazó módosító javaslatot nyújtottak be a költségvetéshez, melynek értelmében a CT- és MR vizsgálatok elvégzését a jövőben a kormány gyakorlatilag államosítaná.
 
A jelenlegi helyzetben azonban a vizsgálatok mintegy egyharmadát magáncégek végzik, akár a kórházakban és szakrendelőkben saját részlegek formájában, akár kórházon kívüli magánrendelőkben. Ezeket a vizsgálatokat és azok kiértékelését a magánszolgáltatók végzik, míg az egészségbiztosító fizeti az általuk meghatározott fix árat a beteg helyett. A szakértők becslései alapján az országban lévő CT- és MR-gépek mintegy harmada van magánkézben. 
 
Figyelembe véve, hogy a fizetős, nem TB támogatott ellátás keretében kevesebben engedhetik meg maguknak ezeket a vizsgálatokat, rengeteg embert érinthetnek a mostani változtatások.
 
A Magyar Orvosi Kamara levele szerint a kormány lépése tovább rontja a kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat és rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit. 
„Ez az állásfoglalás pedig különösen aggasztó annak tudatában, hogy hazánkban már így is kiemelkedően magas arányban halnak meg az emberek rákos megbetegedés következtében. Az uniós átlaghoz képest hazánkban veszítjük el a legtöbb embert olyan betegségben, mely megelőzhető lett volna, ha időben felismerik a problémát. A kormány jelenlegi lépése tehát felelőtlen, átgondolatlan, növelheti a várólistákat, és feltételezhetően tovább rontja majd a betegek gyógyulási esélyeit” – érvelt Gurmai Zita.
 
Mindezekre tekintettel az MSZP frakcióvezető-helyettese Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, hogy kiderüljön, milyen garanciákat vállal a kormány arra vonatkozólag, hogy a felmerült aggályok ne igazolódjanak be. 
 
Gurmai Zita az alábbi kérdéseket tette fel a belügyminiszternek: 
  1. Milyen hatásvizsgálat alapján döntöttek arról, hogy a jövőben az önkormányzati járóbeteg-szakellátás keretében kizárólag költségvetési szervvel lehet finanszírozási szerződést kötni?
  2. Milyen hatásvizsgálat alapján döntötték el, hogy kizárják a magánszolgáltatókat a közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatokat végzők köréből?
  3. Hány önkormányzatot és beteget érint az 1) kérdéssel érintett változtatás?
  4. Hány szolgáltatót és beteget érint a 2) bekezdéssel érintett változtatás?
  5. Hogyan fogják pótolni azokat a többletforrásokat az egészségügyből, amelyeket az önkormányzatok ezekre a szolgáltatásokra tekintettel az egészségügyre fordítottak?
  6. Tudja-e garantálni Miniszter Úr, hogy a várakozási idő sehol nem fog nőni a változtatások következtében?
  7. A módosítás alapján számos esetben van lehetőség a szabályoktól való eltérésre “hiánypótló állami szolgáltatás” esetén vagy “ellátási érdekből”. Mikor alkotják meg azt az objektív szempontrendszert, amely alapján ezekben a kérdésekben dönteni fognak?
„Saját egészségünk és hozzátartozóink, szeretteink egészsége az egyik legnagyobb kincs az életben, ezért felkérem a miniszter urat, hogy mielőbb szolgáljon megnyugtató válaszokkal a kérdéseimre!” – összegzett Gurmai Zita.

Kapcsolódó párttagok