2012. január 18. 17:43

A dán EU elnökség üdvözlése

„Európa nagyon nehéz időszakon megy át, így az új elnökség sikere talán minden eddiginél fontosabb az EU 27-ek számára” – fogalmazott Herczog Edit a dán elnökségi program vitájához írásban benyújtott hozzászólásában. A képviselő méltatta a dán elnökségi tapasztalatot – az északi állam idén hetedik alkalommal tölti be az uniós elnökséget –, és elégedettségét fejezte ki, hogy a félév programját a felelős, dinamikus, zöld és biztonságos Európa érdekében alakították ki.

Ezen értékek az egész európai régió fejlődését szolgálják a szocialista politikus szerint, aki úgy fogalmazott: „a felelősségteljesebb gazdaságpolitika, a gazdasági stabilitás megőrzése, a növekedés fokozása, a foglalkoztatás bővítése, a megújuló energiák hatékonyabb felhasználása, a menekültügyi politika kérdéseinek vizsgálata, mind aktuális, égetően fontos kérdések napjainkban”.

Herczog egyetért azzal az állásponttal, miszerint a jobban működő belső energia-politika kialakításán kell dolgozni, melynek révén nő a verseny a szolgáltató vállalatok között, így csökkentve áraikat a fogyasztók felé. Fontos továbbá az is, hogy az Európai Unió ne legyen teljesen kiszolgáltatva a hatalmas nyersanyag tartalékokkal rendelkező államok számára – érvelt az MSZP energiapolitikusa. „Ennek sikere a kutatás-fejlesztésben, az új technológiák megalkotásában, azok gyakorlati alkalmazásában rejlik, ezért minden olyan kezdeményezést, amely e célok eredményességét szolgálja, támogatnunk kell” – utalt Herczog a Horizon 2020 és a COSME programokra, illetve az EU 2020 stratégia gerincét adó Innovatív Európa zászlóshajó kezdeményezésben foglalt célkitűzésekre.