A debreceni Fidesz támogatja a menekülttábor újranyitását?

A debreceni Fidesz támogatja a menekülttábor újranyitását?
Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016. szeptember 15-ei ülésén a város polgármesterének előterjesztésére javaslatot tárgyalt arról, hogy a testület támogassa a kormány kezdeményezésére 2016. október 2. napjára kitűzött országos népszavazást, a kötelező betelepítés elutasítását. A város fideszes polgármestere kezdeményezte, hogy ötmillió forintból az önkormányzat indítson tájékoztatási kampányt, amelynek célja, hogy a debreceni választópolgárok minél nagyobb számban vegyenek részt a népszavazáson.

Az előterjesztéshez módosító indítványt nyújtottam be. Kezdeményeztem, hogy a közgyűlés:

  • kinyilvánítja, hogy saját munkája során fontos szempontnak tekinti az uniós tagság melletti kiállást;
  • kinyilvánítja, hogy elkötelezett Magyarország uniós tagsága mellett;
  • kezdeményezi a magyar kormánynál, hogy Debrecen városában ne lehessen újra nyitni a menekülttábort;
  • felkéri a polgármestert, hogy a fentieket képviselje tárgyalásai és nyilvános szereplései során.

A közgyűlésen a szocialista párt nevében elmondtam, az előterjesztés egy olyan politikai vitát nyitott meg, amely az elmúlt két évben nem volt a testület munkájára jellemző. A határozati javaslat kirekesztő, kizárólagos célja Orbán Viktornak megfelelés. Az MSZP szerint a migránsválság valós és súlyos próbatétel Európa számára. Úgy gondoljuk, hogy a kötelező kvóta - ha lenne ilyen - nem lehet valódi megoldás. Azonban a kormány népszavazási kérdése értelmezhetetlen, álságos, megtévesztő, következmények nélküli, nem az ország érdekét, hanem csak a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja. Nem old meg semmit, csak uszít, megoszt és gyűlöletet kelt. A népszavazási kampányra kidobott tízmilliárdokat sokkal fontosabb ügyekre kellene költenie a kormánynak. Ezért a közgyűlés elé terjesztett javaslatot nem támogatom. Hangsúlyoztam, hogy a módosító indítványom megfelel a városban élők érdekeinek. Európa párti, üzenjük Brüsszelnek, hogy oda tartozunk, ugyanakkor védi is az itt élőket. A szocialisták nem akarnak ismét menekülttábort Debrecenben, ezért kértem, hogy a közgyűlés támogassa a javaslataimat.

A közgyűlés a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatásával az eredeti javaslatot fogadta el. Módosító indítványomat elutasították. Ezek szerint a Fidesz képviselői támogatják Debrecenben a menekülttábor újranyitását? Vagy kizárólag az volt a céljuk, hogy szolgai módon megfeleljenek a Fidesz központ elvárásainak? Itt lett volna az alkalom, hogy a város politikai pártjai tegyék egyértelművé, hogy a városban nem akarnak ismét menekülteket látni, nem akarnak újra menekülttábort! A fideszes többségű testület erről nem volt hajlandó érdemben tárgyalni. Vajon miért?

A Magyar Szocialista Párt Debrecen városi szervezete szerint a népszavazási kérdés okafogyott, az abban megfogalmazott probléma parlamenti hatáskörben is kezelhető. Arra kérjük a baloldali szimpatizánsokat, hogy október 2-án maradjanak otthon, ha lelkiismereti, vagy egyéb okból élnek szavazati jogukkal, akkor érvénytelen szavazatot dobjanak az urnába.

Madarasi István
az MSZP Debrecen városi elnöke