mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 16. 13:03

A délibáb költségvetése helyett azonnali segítséget a legkevesebbet keresőknek!

A délibáb költségvetése helyett azonnali segítséget a legkevesebbet keresőknek!
A „délibáb költségvetésének”, illetve „az 1% költségvetésének” nevezte Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Burány Sándor szocialista képviselő a kormánypártok által elfogadott 2022-es költségvetési törvényt online sajtótájékoztatójukon szerdán, hozzátéve: azonnali segítségre van szüksége a legkisebb keresetűeknek.

„Az Orbán-kormány parasztvakításban, számmisztikában rendkívül jó, de egyikből sem lehet megélni. Egyikből sem lehet kenyeret venni, egyikből sem lehet sárga csekket fizetni” – mondta Komjáthi.

Orbán konzultálni szeretne arról, szükség van-e minimálbér-emelésre; „segítek neki: szükség van és azonnal! (…) Az embereknek pénzre van szüksége, mert az infláció kieszi a parizert a kifliből, kieszi a nyugdíjasok far-hátját a pörköltből!” – hangsúlyozta.

Burány azt mondta: Orbánék hatalomra kerülésük óta következetesen azoknak kedveznek, akik egyébként is jól járnak, és azokat sújtják, akik nehezen élnek.

„Akik legjobban rászorulnának, azok kapják ebből a rendszerből a legkevesebbet” – állapította meg.

„Mi, MSZP-sek, azt mondjuk, hogy azoknak a kenyeréből már nem lehet letörni, akik éhesek” – mondta Komjáthi –, miközben a Fidesz „azokat eteti, akik amúgy is jóllakottak”.

Az MSZP azt javasolta: legyen adómentes a minimálbér, és adójóváírás formájában közel 2,3 millió embernek nyújtsanak azonnali segítséget 321 ezer forintos bruttó bérig, de ezt „a 133 bátor ember” lesöpörte az asztalról.

Helyette látszatkonzultációt folytatnak, pedig „ha Orbán Viktor mindenáron konzultálni szeretett volna, akkor arra meg lett volna a lehetősége abban az Érdekegyeztető Tanácsban, amelyet elsők között szüntettek meg 2010-ben, amikor hatalomra jutottak” – említette meg.

A minimálbér-tárgyalásnál „sumák módon kivonultak a tárgyalásokból”, a közszolgáltatásban dolgozók béremeléséről pedig még mindig nincs hír – tette hozzá.

Az MSZP viszont valódi konzultációt folytatott a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal, a két legnagyobb szakszervezeti konföderáció egyetért a szocialisták törekvéseivel – emelte ki.

Újra hangsúlyozta: emelni kell a minimálbért, „nem holnap: most!”, hozzátéve: a magyar minimálbér sereghajtó az Európai Unióban.

Burány hangsúlyozta: a 99% költségvetését kell elkészíteni, azét a 99%-ét, akit elsősorban sújt az infláció.

„Magyarországon azért is azért is kell kormányváltás, azért is kell, hogy Karácsony Gergely legyen a miniszterelnök jövő tavasszal, hogy a 99% elmondhassa, hogy ez a kormány, ez az állam értük van, nem az 1% kiváltságosokért” -mondta.

Felhívta a figyelmet: a KSH már 2. hónapja 5% fölötti inflációt mér, a jövő évi költségvetés pedig hivatalosan 3%-os inflációval van tervezve.

„Megint eljátsszák azt, hogy a nyugdíjasoknak adnak 3% nyugdíjemelést, majd év közben kénytelenek a törvény előírása alapján ezt kompenzálni” – mondta.

Komjáthi azt mondta: Orbán Viktor már a horizonton látja a minimálbér-emelést, de „minél közelebb jutunk ehhez a horizonthoz, annál inkább látszik, hogy ez viszont csak délibáb”.