mszp.hu | Belföld
2022. január 03. 19:39

A demográfiai válság megoldásának egyik kulcsa a most alacsony jövedelműek helyzetbe hozása

A demográfiai válság megoldásának egyik kulcsa a most alacsony jövedelműek helyzetbe hozása
A Márki-Zay vezette demokratikus választási szövetség programja úgy támogatná a jövedelmeket, hogy azok a lakhatásra és a mindennapi élet alapvető költségeire is egy kiszámítható alapot biztosítsanak.

A legtöbb akár alacsonyabban, akár magasabban képzett pályakezdő fiatal számára ma szinte esélytelen a gyerekvállalás anyagilag – erről beszélt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Ha azt látja egy fiatal pár, hogy legjobban őt büntetik azzal, hogy a legtöbbet adóznak, (és kiskeresetűekről beszélünk), akkor eljutunk odáig, hogy láthatjuk ezt a súlyos demográfiai válságot, amiben élünk, nemcsak Európában, hanem Magyarországon is. És pontosan őket is támogatni kell minden eszközzel. Erről beszélünk, hogy Magyarországon a legkisebb keresetűek, a minimálbéresek mekkora adót fizetnek: ugyanakkora 15%-os adót, mint mondjuk, akik több százezres vagy milliós jövedelemmel rendelkeznek” – mutatott rá Bangóné Borbély Ildikó arra, mért nem vállal ma sok fiatal gyermeket hazánkban.

Hozzátette, az építőipari árrobbanás miatt, a CSOK-ból épülő otthonok jó részét se fogják befejezni, így a három gyermeket vállalók is hoppon maradhatnak.

Z. Kárpát Dániel elmondta, a Jobbik szerint nem szabad a családtámogatások rendszerét lebontani Magyarországon, sőt, igazságosan bővíteni is kell annak függvényében, hogy a Fidesz mit hagy majd maga után a kasszában.

„Az ellenzék szeretne évente 10.000 új építésű bérlakást létrehozni egy bérlakás-programon keresztül, ami messze nem csak szociális, hanem egy gazdasági program is. Ha üres a kassza, akkor is lesz bérlakás-program, de lehet, hogy csak 3000 vagy 7000 ingatlan adható át évente, tehát inkább ütemezési kérdés, hogy mit találunk a kasszában, de az értékválasztásaink, az alapvetéseink ettől nem csorbulnak: a kivitelezés időtartama vagy hossza lehet kérdéses” – tette hozzá.

Z. Kárpát utalt arra is, hogy mindehhez költségvetési szempontból jól párosul az alacsony jövedelműek adócsökkentése, illetve adójóváírása is.

A jövedelmek rendezésével kapcsolatban Magyarországon Bangóné aláhúzta, a társadalmi szerepvállalás adott: aki többet keres, az adózzon többet, ne pedig mindenki egységesen 15%-ot, mint most. „Nagyon fontos, hogy a gyermeket nevelő családokat és a pályakezdő fiatalokat hogyan fogjuk támogatni. (…) Zajlanak az ellenzék részéről a tárgyalások, hogy hogyan lehetne egy progresszív adórendszert bevezetni, ahol úgy érzik, hogy nem bántják meg azokat a jövedelműeket, akik most jól járnak – a magasabb jövedelműeket –, de nagyon sok eszköze van az ellenzéknek, meg lenne a kormánynak is, hogy azokat a dolgozókat jobban támogassa, akik viszont most keveset keresnek” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Kérdésre, hogy Márki-Zay Péter újévi köszöntőjében szerencsés volt-e az idős, magyar covid-áldozatokra utalni és „halál-kampányt” folytatni, Bangóné elmondta, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy hogyan rontotta el járvány-kezelést a Fidesz és ez mekkora emberáldozattal járt.

„Egészen új dolog hat vagy hét szervezet érveit, világlátását, értékválasztásait úgy szintetizálni, hogy senki ne érezze kisemmizve magát és mindenki a magáénak érezhesse azt a közös programot, azt a közös víziót, amin rengeteget dolgoztunk és rengeteget is fogunk dolgozni. Nyilván az összefogott kommunikáció igénye egy logikus igény, de pont az a baj, hogy elszoktunk egy kicsit a demokráciától: mert miért is ne lehetnének viták?” – tette fel a kérdést a Jobbik politikusa. Végezetül elmondta, a közös program minden pontja konszenzuális volt, így azt minden érintett fél a magáénak tekinti.