2012. június 08. 08:58

A demokrácia alapja az egyenlőség

Az észak-afrikai és közel-keleti régió demokratizálódásának alapja a nők alkotmányos jogainak biztosítása - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő csütörtökön az Európai Szocialisták Pártja, az Európai Parlament szocialista-demokrata frakciója, a Global Progressive Forum és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa által szervezett alkotmányozási szemináriumon. A rendezvény résztvevői a dél-mediterrán térség alkotmányos és demokratikus folyamatainak aktuális kérdéseit vitatták meg.

Beszédében Gurmai Zita kiemelte, hogy bár az arab tavasz eseményei közepette a változásokat követelők első sorában nők álltak, jogaikat még nem teljesen ismerik el a régióban. "Tiszteletben tartjuk a vallásszabadságot, de a nőknek elismert és védett jogokra van szükségük, amelyeket - világnézetileg semleges - alkotmány és a más jogszabályok biztosítanak. Ennek eléréséhez elengedhetetlen a nők bevonása a politikai döntéshozatalba és jogalkotási folyamatokba már az első lépésektől" - mondta Gurmai Zita.

A képviselő azt is hangsúlyozta, hogy a progresszív társadalmaknak biztosítaniuk kell a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséget a magán- és közszférában, valamint a nők, férfiak és a fiatalok gazdasági függetlenségét. "A törvényben előírt kvóták bevezetése például garancia lehet az egyenlő képviseletre" - fogalmazott Gurmai Zita.

A szemináriumon Gurmai Zita egy olyan network létrehozását javasolta, amely elősegíti az észak-afrikai és közel-keleti progresszív gondolkodású nők együttműködését. "Szolidaritásra és egységre a nőknek nagyobb szüksége van mint valaha, mert a nők az élvonalban harcoltak a diktatúrák ellen, és most ott a helyük a változás és a fejlődés élvonalában is. A nőket be kell vonni a döntéshozatalba: véleményüket figyelembe kell venni. Nincs demokrácia nők nélkül" - zárta a beszédét Gurmai Zita.