2011. szeptember 15. 17:37

A Demokrácia Nemzetközi Napja

A 2010-ben öt párti konszenzussal elfogadott határozat indoklásából szeretnénk idézni pár gondolatot: „…a demokrácia az emberek szabad akaratával kifejezésre juttatott, azok politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális rendszerét meghatározó egyetemes érték… a demokrácia erős parlamentet, szabad és igazságos választásokat, az emberi jogok egyetemes tiszteletben tartását, diszkriminációmentességet és nemek közti egyenlőséget, aktív civil társadalmat, hatékony politikai pártokat és független médiát feltételez…”

Az Országgyűlés 62/7. számú határozata minden demokráciát építő, azt alapelvként tekintő közösség számára különösen fontos. Az Orbán-kormány 16 hónapja alatt számos alkalommal aggódhattunk a demokráciáért, amiért országhatáron belül és kívül sokan emelték fel a szavukat.

Nem csodáljuk, hogy a Fidesz nem szólalt meg ezen nap alkalmából, hiszen az Orbán-kormány demokráciát leépítő, diktatúrát kiépítő tevékenysége szöges ellentétben áll azzal, amit az Országgyűlés 62/7. számú határozatában elfogadtak és aláírásukkal szentesítettek.

Ma különösen fontos, hogy ezt az ünnepet minden demokratikus gondolkodó arra használja, hogy kifejezze a demokratikus értékek iránti elkötelezettségét és jelezze, hogy ezért az értékrendszerért minden esetben kiáll, és minden törvényes eszközzel küzd azokkal szemben, akik a demokráciát veszélyeztetik. Az MSZP ilyen demokratikusan gondolkodó emberekből álló közösség.

Mesterházy Attila,
pártelnök, frakcióvezető