2012. szeptember 15. 10:24

A demokrácia nemzetközi napjára

A demokrácia nemzetközi napja a szabad világ minden polgára számára ünnep: a szabadság megélésének ünnepe. Magyarországon ma kevés ok van az ünneplésre. Nálunk ma nem ünnepelni, hanem félteni és védeni kell a demokráciát. Mert hazánkban ma nem teljes a demokrácia, és a szabadság nem élhető meg maradéktalanul.

Nem titkos összeesküvés, vagy idegen ország fenyegeti országunk demokratikus intézményeit és demokratikus működését, hanem a magyar miniszterelnök rombolja a húsz éve közmegegyezéssel megteremtett demokratikus berendezkedést.

Nem teljes a hatalmi ágak szétválasztása, mert a kormány felszámolta, korlátozta vagy uralma alá gyűrte a jogállamiság intézményeit. Aláásták a demokratikus berendezkedés alapjait.

Nincs erős parlamentarizmus, mert a hatalom leszűkítette az ellenzék érdemi lehetőségeit, és szavazógépként használják a többséghez tartozó képviselőket. Díszletté silányították az országgyűlést.

Nem biztosított a sajtó szabadsága, mert a Fidesz megszállta a közmédiát és megfélemlíti a független médiumokat. A sajtó után a szólás, majd a gondolat szabadságának korlátozása jöhet.

Nincs valódi demokratikus párbeszéd, mert a kormány megszüntette az együttműködést az emberek érdekeit védő társadalmi, szakmai és civil szervezetekkel. A döntéseket rólunk, de nélkülünk hozzák.

Nincs szabadság, mert az emberek a szegénység és a létbizonytalanság miatt sem tudnak élni állampolgári jogaikkal.

Nem őszinte a hatalom demokratikus meggyőződése, mert a kormányfő keleti mintára, rendre felveti a demokrácia leváltásának lehetőségét és azért sem, mert a miniszterelnök nap, mint nap arcátlanul az emberek szemébe hazudik.

A demokrácia védelme nem a politikai pártok küzdelméről szól, hanem az emberek alavető jogainak és lehetőségeinek biztosításáról. Ezért a demokrácia védelme a szó legnemesebb értelmében véve nemzeti ügy.

A Fidesz saját hatalma megőrzése érdekében már önkényesen megváltoztatta a választási szabályokat. Most pedig korlátozni akarja a választók alapvető jogait is.
De amíg minden polgár szabadon, titkosan dönthet arról, kire bízza az ország irányítását, addig van esély arra, hogy leváltsuk Orbán Viktort és helyrehozzuk a kormány által most okozott károkat.

Ezért fontos minden olyan megszólalás, tett vagy demonstráció, ami a titkos, általános és egyenlő  választáshoz való jog megőrzését, a választók jogainak védelmét tűzi ki célul.

Ezért támogatjuk Gyurcsány Ferenc és társai demonstrációját is, amit a parlament előtt folytatnak. Ezért hívunk mindenkit, aki fontosnak tartja a demokrácia védelmét, hogy vegyen részt a ma délutáni Demokratikus Koalíció által szervezett rendezvényen.

A demonstrációról az alábbi linken tájékozódhatnak: http://www.demokratikuskoalicio.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/dkhirek/3242-dk-koezlemeny-a-dk-tuentetest-szervez-a-valasztasi-regisztracio-ellen

Álljunk ki közösen a választás szabadságáért, a demokráciáért, a köztársaságért, egymásért és mindazért, amiben hiszünk!

Hiszen a demokráciát 22 évvel ezelőtt újból kivívtuk ugyan, de mára azt megtanultuk, hogy azt újra és újra meg kell védeni. Ezért ma, a demokrácia nemzetközi napján azt kívánom Magyarországnak, és azt kérem a magyar demokratáktól, hogy legyen elég erő és elszántság bennünk értékeink megvédéséhez és érdekeink érvényesítéséhez.

Mindenkinek van felelőssége ebben, de a kormányzó pártokat támogató demokratáknak talán még nagyobb, hiszen mára ők is láthatják, hogy a miniszterelnök politikája nemcsak nem kiszámítható, hanem mára már nem is beszámítható.

Közösen kell megmutatnunk, hogy nem félázsiai nemzet vagyunk, hanem egészen európai. Büszke magyarok, demokraták, akik a történelemben mindig lerázták magukról a hazugságra épülő hatalmat. Ez lesz a sorsa Orbán Viktornak is.
 
Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető