Külföld | Ukrajna EU bővítés
2013. március 14. 12:37

A demokráciából, a jogállamiságból sehol nem engedhetünk!

Határozott, de óvatos fellépésre szólította fel Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az Európai Bizottságot az ukrán kormánnyal szemben.

A szocialista politikus az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, Stefan Füle bővítési biztos részvételével tartott vitán beszélt az Unió keleti szomszédunkkal kapcsolatos feladatairól. Tabajdi, párhuzamot vonva az ukrán és a magyar események között, hangsúlyozta: "alapvető értékeink érvényesítése mellett Ukrajnát az Európai Unióhoz közelítenünk kell, nem pedig távolítanunk. Az Európai Uniónak ezért határozottan, következetesen, de óvatosan kell viszonyulnia Ukrajnához, nehogy az ukrán kormány ellenkezése miatt az EU elveszítse Ukrajnát."
 
"Az Európai Unió Ukrajna számára többször egyértelművé tette, hogy addig, amíg az ukrán kormány nem garantálja a demokrácia szabályainak érvényesülését, nem várhatja el az Európai Uniótól a szabadkereskedelmi megállapodás aláírását." - mondta Tabajdi, megerősítve, hogy az EU sem határain belül, sem azokon kívül nem engedhet, ha a demokrácia, a jogállamiság követelményeiről van szó.
 
Tabajdi szerint ugyanakkor az EU gazdasági területen irreális elvárásokat támaszt Ukrajnával szemben, amelyek nem képezhetik a szabadkereskedelmi megállapodás feltételeit. "Nem várhatjuk el a szabadkereskedelmi tárgyalások keretein belül Ukrajnától, hogy a korábbi szovjet típusú gazdaságát egy csapásra olyan feltételekhez igazítsa, amelyeket az EU a tagjelölt országoktól vár el." - hangsúlyozta a szocialista delegációvezető.