MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. április 17. 09:07

A demokratáknak együtt kell fellépni a gyűlölet ellen! - Országgyűlés

Élet menete, alaptörvény-módosítás, KSH közhatalmi jellegének megjeletetése, a földalappal kapcsolatos előterjesztés, Tobin-ügy, ügyáthelyezések. Ülésezett a parlament.

A demokratáknak együtt kell fellépni a gyűlölet ellen!
        
Steiner Pál arról beszélt, hogy a vasárnapi Élet menetére több tízezer embert várnak, most tizenegyedik alkalommal emlékeznek majd azokra, akiknek először jogait, majd vagyonát vették el, később pedig a méltóságukat és életüket is.

Hangsúlyozta: a demokratáknak együtt kell fellépni azokkal szemben, akik újra fel akarják használni a gyűlöletet és a kirekesztést alantas politikai szándékaik megvalósítása érdekében. Az újfasiszta motoros provokáció és kormánytagok listázásának szándéka azt bizonyítja, hogy van ok a közös fellépésre - mondta, közös és oszthatatlan felelősségnek nevezve, hogy a fiatalok olyan nevelést kapjanak, ami alapján elutasítják a rasszizmust. Az MSZP nevében azt javasolta, hogy minden magyar fiatal tanulmányai során jusson el az auschwitzi emlékmúzeumba.

Alaptörvény-módosítással összefüggő törvényjavaslat - Az MSZP nem támogatja a javaslatot
    
Bárándy Gergely azt mondta: a javaslattal az MSZP számára elfogadhatatlan politikai szándékot kíván a kormány kodifikálni. Kijelentette, az MSZP nem támogatja a javaslatot, ahogyan az alaptörvény negyedik módosítását sem szavazták meg.

Az ellenzéki képviselő kritikát fogalmazott meg az OBH elnökének ügyáthelyezési jogkörével kapcsolatban. Azt mondta, a törvény továbbra is kimondja, hogy az OBH-elnöknek joga van más bíróságot kijelölni, és bár ehhez a OBT egyetértésére van szükség, ez nem ugyanaz, mintha az elnöktől ténylegesen elvették volna az ügyáthelyezés lehetőségét.

Szerinte nem állja meg a helyét az a kormányzati érvelés, miszerint az ügyek áthelyezésére egyes bíróságok leterheltsége miatt van szükség, ugyanis éppen azok az ügytípusok nem áthelyezhetők - például a móri mészárláshoz vagy a Baumag-ügyhöz hasonló perek -, amelyek a bírósági leterheltséget okozzák. Önöket az motiválta, hogy az önöknek tetsző politikai ügyeket át lehessen tenni - fogalmazott a kormányoldalhoz fordulva Bárándy Gergely, aki szerint egyszerűbb lett volna, ha a kormányoldal a büntetőeljárás-jogban bevezeti a politikai ügyek kategóriáját, és azt mondja ki a javaslatban, hogy ezek a az ügyek lesznek áthelyezhetők.

A KSH közhatalmi jellegének megjelentetése nem elfogadható

Lamperth Mónika azt mondta, hogy ez a törvényjavaslat az uniós adatszolgáltatásnak való megfelelést szolgálja, illetve a hazai törvények, jogszabályok változása miatt vált szükségessé. Ez önmagában helyes - állapította meg, ugyanakkor az ellenzéki politikus a módosításban megjelenő, KSH-ra vonatkozó közhatalmi jelleget nem tartotta elfogadhatónak. Nincs semmilyen eligazítás, hogy a KSH milyen tevékenységét tekintenék közhatalmi jellegűnek - fogalmazott, és leszögezte: nem tekinthető közhatalmi tevékenységnek az, amit a KSH ellát. Miért akarják ezt a passzust beemelni, rendeletalkotási jogot akarnak adni a KSH-nak? - tette fel a kérdést.

Nem világos az sem, hogy a népmozgalmi adatgyűjtés miért terjed ki lakcímekre, ennek az adatnak a kezelése szerinte nem igazolható. Nem világos az sem, az adatok törlésére miért van szükség maximumra nyolc napra - jegyezte meg, és jelezte módosító indítványokat nyújt be.

A földalappal kapcsolatos előterjesztés általános vitája - Az MSZP garanciális elemek bevezetése mellett támogatja a javaslatot
    
Göndör István azt mondta: az MSZP-frakció támogatja, hogy egyről három hektárra emeljék azt a mértéket, amit versenyeztetés nélkül lehet majd megkapni. Ezzel együtt szerintük garanciális elemek kellenek a javaslatba.

Tobin-ügy

Szanyi Tibor szerint viszont az ügy nem a parlament kompetenciája. Szerinte az eddigi diplomáciai vitát most "a pártpolitikai bozótharc" szintjére vitték le, ami méltatlan az Országgyűléshez. Mint mondta, a kormány diplomáciai szorítóban van, és úgy akar ebből kikerülni, hogy politikai haszonszerzésre használja fel az elgázolt gyermekek halálát, és a kormány "Európa-ellenes szabadságharcának" igazolásaként tekint a Tobin-ügyre.

Józsa István is bírálta Szalay Pétert, szerinte amit elmondott, ellenkezik az uniós alapértékekkel. Úgy fogalmazott: a külföldi ellenállás azt mutatja, hogy a kormány rosszul képviseli az ország érdekét, de "vannak csatlósai a szélsőjobb, vagy radikális nemzeti oldalon, akiknek a szellemi szintjük a neonáci szint környékén megállt". Kijelentését követően az elnöklő Lezsák Sándor megvonta a szót a képviselőtől, amiért méltatlan szavakkal illetett egy parlamenti pártot, és közölte azt is, a napirendi keretek között már nem ad szót a szocialista képviselőnek.

Az ügyáthelyezésekről vitáztak a képviselők

Bárándy Gergely azt mondta: az ügyek gyorsítása helyes cél, ez és a bírói munkateher arányosítása azonban nemcsak az ügyek áthelyezésével érhető el, hanem olyan megoldásokkal - például a bírói státusok átcsoportosításával is -, amelyek nem sértik a garanciális szabályokat.