mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. március 29. 12:52

A devizahitelesek Orbánra nem számíthatnak, de az Európai Unióra igen

Orbán Viktor azért akar gyenge Európai Uniót, hogy kevesebb szabály legyen, ez azonban szembe megy az emberek akaratával, hiszen a devizahiteleseket is a közösség szabályai védik saját kormányukkal szemben – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese.
A devizahitelesek tüntetésén tartott sajtótájékoztatót Szakács László és Szepesházi Péter, egykori bíró, aki elmondta, hogy az uniós szabályozás szerint Magyarországon a deviza alapú hitelszerződéseknél nem valósult meg a tisztességes tájékoztatás, ezért ezek a szerződések nem részlegesen, hanem teljesen érvénytelenek. Mivel az unió tagjai vagyunk a bírósági vezetőknek nincs választásuk, alkalmazniuk kell a közös szabályokat, ha ezt mégsem teszik meg az olyan mintha „kiléptek volna az unióból” – mondta Szepesházi.
 
Szakács László rámutatott, hogy a magyar bírói vezetők és a kormány tagjai tudatosan nem akarják megérteni az Európai Bíróság döntését. Szerinte nem különböző újraértelmezésekre van szüksége a devizahiteleseknek, hanem a kilakoltatások azonnali leállításra. A szocialista politikus követelte a végrehajtások felfüggesztését továbbá, hogy foglalják törvénybe annak megállapítását, - amit korábban még a Fidesz is tudott – hogy a bankok becsapták az ügyfeleiket. „A magyar államnak az a kötelessége, hogy odaálljon a magyar családok, a magyar emberek mellé, és ne a bankokat szolgálja ki!”
 
Szakács szerint a magyar kormány eladta a devizahiteleseket, amikor 2015-ben szerződést kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. Orbán Viktor ugyanis azt vállalta, hogy a bankoknak egy fillérjébe sem fog kerülni a szerződések forintosítása, nem nehezíti meg a kilakoltatásokat és nem hoz olyan törvényeket, amelyek csökkentené a bankok profitját. „E miatt a szerződés miatt magyar családok tízezrei fognak még az utcára kerülni.”
 
Az elnökhelyettes elmondta, hogy a civilek által előkészített indítványt, amely szerint a szerződéseket újra kell vizsgálni a legutóbbi uniós döntés fényében, az MSZP kezdeményezésére, az ellenzéki pártok közösen nyújtják be az Alkotmánybírósághoz.