mszp.hu | Fogyasztóvédelem Igazságügy
2019. április 03. 13:40

A devizahiteleseken nyerészkedik Trócsányi László

A devizahiteleseken nyerészkedik Trócsányi László
Az MSZP és a Párbeszéd politikusai szerint, ha az Orbán-kormány meg akarná menteni a devizahiteleseket, akkor már rég megtette volna, de e helyett inkább nyerészkedik az adósokon és kiszolgáltatta őket a bankoknak.
Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Párbeszéddel és a devizahitelesek képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatón a szomszédos Horvátországot hozta fel példaként arra, hogyan lehet a devizahiteleseken segíteni. A horvát bíróságok ugyanis kimondták, hogy a bankokat el kell számoltatni, és a devizahitelesek kártalanítás miatt is perelhetik a bankokat.
 
Ezzel szemben Magyarországon nem történik előrelépés a károsultak ügyeiben.
 
Véleménye szerint ennek az az oka, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listavezetője abban érdekelt, hogy minél több devizahiteles bukja el a perét, mivel a nevét viselő ügyvédi iroda a bankokat képviseli ezekben az ügyekben. Ez az oka annak, hogy nem akarják elszámoltatni a bankokat, ezért nem akarják kimondani, hogy bankok megtévesztették az ügyfeleiket, és ezért nem akarják felmondani az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött paktumot, amellyel kiszolgáltatták az embereket a bankoknak
 
A szocialisták azt követelik a kormánytól, hogy hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot és függesszék fel a végrehajtásokat, annak érdekében, hogy ne kerüljenek magyar családok tízezrei az utcára.
 
Hegyesi Beáta, a Párbeszéd politikusa szerint Trócsányi egyrészt miniszterként gondoskodott arról, hogy a bankoknak kedvező törvények szülessenek, másrészt pedig jó pénzért a nevét viselő ügyvédi irodája védi a bankokat a károsultakkal szemben a perekben. Ezt bizonyítja az is, hogy a magyar devizahiteles törvényekről sorozatosan derülnek ki, hogy ezek teljesen elhibázottak, használhatatlanok és egyoldalúan a bankokat szolgálják. Ugyanakkor a miniszter ügyvédje 2 milliárdos bevételre tesz szert a bankoktól, az Orbán-kormánytól és a Magyar Nemzeti Banktól származó megbízások révén.
 
A devizahiteleseket segítő szervezetek képviselői elmondták, hogy a devizahitelesek már 8-10 éve keresik az igazságot, amiben a magyar kormány nem segíti őket, hiszen még az Európai Unió Bíróságán folyó perek anyagit 10 évre titkosította az Orbán-kormány. Véleményük szerint a legsúlyosabb gazdasági tragédia jelenleg a devizahitel, hiszen megközelítőleg 400 ezer ember kerülhet utcára miatta.