mszp.hu | Belföld
2023. június 13. 13:33

A diákok kiállása a pedagógusok mellett a társadalmi szolidaritás legszebb megvalósulása

A diákok kiállása a pedagógusok mellett a társadalmi szolidaritás legszebb megvalósulása
A győri ellenzék esélyeiről, a Fidesz által lezüllesztett egészségügyi és oktatási rendszerről, valamint a státusztörvény következményeiről és ellentmondásairól is beszélt a hétfő esti A nap híre című műsorban Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke.

Borkai Zsolt korábbi győri fideszes polgármester bejelentette, hogy ismét indul a városvezetői pozícióért, azonban függetlenként. A politikus akkor tett szert országos ismertségre, amikor olyan videók szivárogtak ki, ahol egy adriai nyaraláson egy jachton, prostituáltak társaságában múlatta az időt a politikus, barátai társaságában. Harangozó Gábor szerint a fideszeseknek ez azért is lehet fájdalmas, mivel igyekeznek magukat keresztény-konzervatív, a hagyományokat tiszteletben tartó családos emberekként beállítani, a botrány pedig ennek a szöges ellentettjét mutatja. Hozzátette, mindenképp érdemes abba is belegondolni, hogy egy polgármester hogyan engedhette meg magának, hogy egy luxusjachton „drogokra költve a pénzét, lányokat odarendelve ilyen életet éljen”. Emögött bizonyára korrupciós ügyek állnak, Borkai Zsolt olyan életvitelt alakított ki, melyben elvesztette a valósággal való viszonyát, ezt támasztja alá a legfrissebb interjúja is, melyben szinte magától értetődő módon beszélt a botrányáról, mintha ez egy mindennapos dolog lenne. Ez pedig végképp visszás, amikor az emberek nagyon nehéz életkörülmények között kénytelenek élni, nem bírják fizetni a számláikat és egyszerre több helyen is dolgoznak, hogy kihúzzák a hónap végéig.

A győri ellenzéki jelölt még nincs eldöntve, azonban nagyon komoly munka folyik a háttérben, mondta el Harangozó Gábor. Az MSZP alelnöke felhívta a figyelmet, hogy nagyon komoly politikai ügyek zajlanak jelenleg is, amelyben az ellenzék erős összefogással van jelen. Ilyen például a győri akkumulátorgyár elleni küzdelem, melyben népszavazást kezdeményezett az MSZP helyi elnöke. Ebben az ügyben ugyan sok aláírás szükséges a sikerhez, azonban, ha a regnáló polgármester látja az akaratot és az erős ellenállást, már ez is elég lehet ahhoz, hogy meghátráljon és engedjen a civilek – és a többség – akaratának.

Harangozó Gábor szerint lehetséges, hogy a Fidesz végül „meggyőzi” Borkai Zsoltot, hogy ne induljon el, hiszen ez nem áll a kormánypárt érdekében. Azonban látni kell, hogy agilis, felkészült és tenni akaró ellenzéki politikusok vannak Győrben, akiknek esélyük lehet a fideszes városvezetés leváltására. Ha pedig helyben nincs egyértelmű döntés a legmegfelelőbb jelöltről, akkor helyi előválasztást kell tartani, hogy biztosan a helyiek által leginkább támogatott politikus induljon a kormánypárt jelöltjével szemben.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban az MSZP alelnöke elmondta, a kormány mindig azt állítja, hogy segíti a családi-, a kis- és középvállalkozásokat, ezzel szemben a valóságban pontosan ennek az ellenkezője figyelhető meg. Magyarországnak egy patrióta gazdaságpolitikára lenne szüksége, amiben kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat támogatják, kiemelt figyelmet fordítva a magas hozzáadott értéket, az innovációt előállító vállalkozásokra, így lehetne csak elindítani egy gazdasági modellváltást. Ezzel szemben a kormány az autóipar legaljának számító akkumulátorgyárakat telepíti Magyarországra, 700 milliárd forintot csatornázva ebbe. Ez pedig azt is eredményezi, hogy a hazai gazdálkodóknak sem folyósítja az állam a már megítélt támogatásokat, hiszen az összes likviditást az akkumulátorgyárakra fordítja.

A napokban hatalmas felháborodást keltett, amikor kiderült, hogy a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán romlott, penészes ételt kapott egy beteg, aki ettől rosszul is lett. Harangozó Gábor szerint ez az ügy megvilágítja azt, hogy rendszerszintű problémáról van szó. Elmondta, az MSZP egy szociáldemokrata, jóléti modellt szeretne létrehozni, ahol magasak a bérek, jó a gazdasági teljesítmény és kiváló minőségűek, mindenki számára elérhetők, ingyenesek a közszolgáltatások. Ezzel szemben jelenleg egyre romlik az oktatás és az egészségügy színvonala, egyre kevesebb ember számára hozzáférhetők, ennek következményeképp pedig egyre nagyobb teret nyernek a fizetős szolgáltatások.

A mostani hírek kapcsán felmerült, hogy egy demenciával küzdő beteg rejthette el korábban az ételt, ezért találták meg romlottan később, azonban ez is az egészségügyi rendszer állapotáról ad képet, hiszen ez azt jelenti, hogy személyzetből is akkora a hiány, hogy napokig nem kerül elő egy eltett étel. Az pedig, hogy Magyarországon egyre többen egyre rosszabb szolgáltatást kapnak a gazdaság hatékonyságára is kihatással van, hiszen, ha egészségtelenek, alulfizetettek, boldogtalanok az emberek, akkor nem is tudnak jól dolgozni.

A pedagógus státusztörvénnyel kapcsolatban elmondta, a legnagyobb megbecsülés a diákoknak és a tanároknak jár, akik már hosszú ideje küzdenek a megbecsülésükért. Harangozó Gábor szerint a társadalmi szolidaritás „legszebb megvalósulása”, ahogy a diákok kiállnak az őket tanítókért, ebből pedig tanulni kell és erőt meríteni. Az MSZP alelnöke figyelmeztetett, ha a kormány valóban uniós pénzekből akarná finanszírozni a pedagógusbér-emelést, akkor a szükséges pályázatok és programok már futhatnának, azonban a kormány nem akar megállapodni Brüsszellel. Az EU irányelveivel pedig pont ellentétes a státusztörvény, így ez sem segít az uniós források megérkezéséhez. Az Unió tisztázta, a pénzek előfeltétele, hogy a pedagógusoknak jobbak legyenek a munkakörülményei, valamint szükséges, hogy a kormány a korábbi vállalásait betartsa.

Kapcsolódó párttagok