mszp.hu | Belföld | gazdák
2015. január 07. 12:21

A dilettáns költöztetés súlyos károkat okozhat az agráriumnak

Megdöbbentő kormányzati felelőtlenség, hogy a Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztési Államtitkársága csak alig 50%-os állapotban kezdte meg működését Kecskeméten. Óriási hanyagság ez, mert emiatt csak február végén jelenhetnek meg az új uniós fejlesztési időszak első pályázatai. Ez súlyos károkat okozhat a magyar gazdáknak, a vidéki településeknek.

A felelőtlenséget csak fokozza, hogy a költözés miatt a 110 fős tapasztalt apparátusi létszám felét új emberekkel kell pótolni. Ez újabb problémákat okoz akkor, amikor az Európai Bizottság még el sem fogadta véglegesen a magyar hatóságok által tavaly november közepén benyújtott Operatív Programokat. Így a Vidékfejlesztési Programot sem.

Ebben a helyzetben veszélybe kerülhet a támogatási igények májusi beadása, megismétlődhet a 2002-es gyászos helyzet. Akkor az első Orbán-kormány felelőtlensége miatt az előcsatlakozási forrásokat nem tudtuk időben lehívni, miközben Szlovéniában már a kifizetésekre is sor került.

Éppen ezért mielőtt megismétlődne ez az állapot, felszólítjuk a Miniszterelnökséget: azonnal cselekedjen, hogy a magyar gazdákat, a magyar vidéket ne érhesse kár az Orbán-kormány hanyagsága miatt!

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese

Beke Károly,
az MSZP országos elnökségi tagja