mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 08. 14:03

A dolgozók érdekképviseletét erősíteni kell, nem szétverni!

A dolgozók érdekképviseletét erősíteni kell, nem szétverni!
Társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, mely szerint a munkáltató bizonyos szakszervezetek számára nem lenne köteles elutalni a tagdíjakat. Az MSZP szerint nincs miről vitázni, a propagandaminiszter kezdeményezése nyílt és egyértelmű támadás a munkavállalók jogai és érdekeivel szemben.

Az Orbán-kormány az elmúlt bő évtizedben mindent megtett a munkavállalók jogainak csorbításáért, mindennapjaik ellehetetlenítéséért. A keményen dolgozó magyar emberek nincsenek sem társadalmilag, sem bérezésileg eléggé megbecsülve. Eddig is egyre csak csökkent az érdekképviseleti szervezetek szerepe, a kormány mostani lépésével pedig végleg kivéreztetné a munkavállalók szakszervezeteit.

Az eddigi szabályok szerint a munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy érdekképviseletnek. A kormány ezen úgy módosítana, hogy törvénnyel kivételeket is meghatározhatnának.

Az MSZP szerint a dolgozók jogait nem szabad még tovább csorbítani, teljesen abszurd, hogy az érdekképviseleteket - melyek utolsó bástyaként őrködnek a dolgozók jogai felett - megoldhatatlan helyzet elé akarja állítani a kormány, szétverve a munkavállalók problémái mellett kiálló szervezeteket.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok