2012. március 21. 16:38

A Down-szindróma Világnapján

Az ENSZ közgyűlésének tavalyi döntése értelmében 2012-től március 21. a Down-szindróma napja. A világnap arra int, hogy a fogyatékkal élő emberek esetében is a megértés és a szolidaritás a legfontosabb. Annak tudatosítása, hogy senki nem tökéletes. A szolidaritásnak elsőként a személyes kapcsolatokban kell megindulnia, hogy – követendő példaként – a félelmek, a tévhitek, az elzárkózás és a tehetetlenség leküzdése össztársadalmi üggyé válhasson.

A Down-szindróma Világnapján - immár hetedik éve - világszerte különféle rendezvényeket és találkozókat tartanak a Down-kórral élő gyermekeket és felnőtteket képviselő egyesületek, hogy ráirányítsák a többségi társadalom figyelmét erre a komoly genetikai betegségre.

A 70-es években nagyjából 1000 születésre esett egy Down-kóros gyermek, a gyakoriság 1 ezrelék körül volt. A 90-es évekre ez átlagosan 1,45 ezrelékre nőtt, a nemzetközi adatok szerint a betegség ma körülbelül 700-ból egyszer fordul elő. Az előfordulás esélye az anya életkorával nő, a beteg gyerekek 70 százaléka ugyanakkor 35 évnél fiatalabb anyától születik.

A Down-szindrómát különböző súlyossági fokú szellemei fejlődési elmaradottság és jellegzetes arcfelépítés jellemzi, gyakran más fejlődési (például szív-, érzékszervi, emésztőrendszeri) rendellenességek kíséretében. Down-kóros magzatok esetében nagyobb a spontán vetélés kockázata, a megszülető gyermek pedig - néha egész életen át tartó - speciális gondozást, nevelést igényel. Épp ezért nagy jelentőségű a kellő időben végzett szűrés, a betegség magzati korban történő felderítése.

A közvélekedés a fogyatékosságot gyakran még mindig csupán egészségügyi prob¬lémaként, emberi tragédiaként kezeli. Közös feladatunk mindenki számára világossá tenni, hogy teljes értékű személyekről van szó, nem betegek és szánalomra szoruló „fogyatékosokról”. Ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minden fogyatékossággal élő gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig esélyt és kellő segítséget kapjon az önálló élet megvalósításához.

Tisztelet illet minden szülőt, hozzátartozót, akik óriási érzelmi, anyagi és fizikai terhet vállalva szeretetben és biztonságban nevelik és gondozzák fogyatékossággal élő gyermeküket. Köszönetet érdemelnek a fogyatékossággal élők szakmai ellátásában hivatásszerűen tevékenykedő szakemberek, civil szervezetek, segítők. Mindazok, akik azért dolgoznak emberfeletti munkával, türelemmel és elhivatottsággal, hogy a lehető legnagyobb támogatást biztosíthassák fogyatékossággal élő társaink és családjaik számára.

A világnap arra int mindannyiunkat: a fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek esetében is a megértés és a szolidaritás a legfontosabb. Annak tudatosítása, hogy senki nem tökéletes. A szolidaritásnak elsőként a személyes kapcsolatokban kell megindulnia, hogy – követendő példaként – a félelmek, a tévhitek, az elzárkózás és a tehetetlenség leküzdése össztársadalmi üggyé válhasson.