Belföld, Gazdaság | fagyhalál
2012. november 05. 14:47

A fagyhalál megelőzése érdekében

Lukács Zoltán a fagyhalál megelőzése érdekében tett javaslatot; Kövér László kivezettetéssel riogatta a szocialista frakcióvezető-helyettest.

A  fagyhalál megelőzése érdekében szólalt fel Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés mai ülésén.  A szocialista képviselő felhívta a figyelmet: az előttünk álló tél több tízezer embert fenyeget kihűléssel a saját otthonában, ezért egy olyan 10 milliárd forintos pénzügyi alap létrehozását kezdeményezik, melynek van is forrása, és emberéleteket lehet vele megmenteni.

Lukács Zoltán napirend előtti felszólalásában elmondta: az elmúlt két és fél évben csaknem ezer honfitársunk vesztette életét kihűlés miatt. A halálesetek fele otthon, fűtetlen szobákban történt, és egyedül élő, vagy idős emberek voltak az áldozatok. Az MSZP frakcióvezető-helyettese kiemelte: az otthoni fagyhalál nem csupán néhány száz embert veszélyeztet, hiszen az elmúlt két és fél évben megháromszorozódott, 140 ezer fölé nőtt azoknak a díjhátralékkal küzdő fogyasztóknak a száma, akik kiszorultak az áram-, gáz- vagy távhőellátásból.

- Hiába ígérte az Orbán kormány, hogy befagyasztják a rezsiköltségeket, azok mégis 3-20%-kal emelkedtek - tette hozzá.  A felhalmozódott hátralék az áramszolgáltatók felé 42 milliárd, a gázszámlák esetében 69 milliárd, a távfűtés esetében pedig 22 milliárd - mondta Lukács Zoltán. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetben az otthoni kihűlés veszélye több tízezer embert érinthet, s ez rövid időn belül valódi társadalmi katasztrófával fenyeget. Ezért döntöttek úgy, hogy benyújtanak egy törvényjavaslatot az Összefogás a Fagyhalál Ellen Alap létrehozásáról.

Lukács Zoltán napirend előtti felszólalásában kijelentette: minderre van is pénz, méghozzá az a 10 milliárd forint, amit a kormány 2011. január 1-je óta az áramdíjba építve mindenkitől beszed a szénipar szerkezetátalakítási támogatása címén. Ez a pénz azonban felhasználatlanul hever, mivel a támogatás kifizetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyására lenne szükség, amit az Orbán-kormány eddig nem tudott megszerezni.

- Amennyiben az Európai Bizottság később a 2011-2012. évek vonatkozásában is engedélyezi visszamenőleg a szénipari szerkezetátalakítási támogatás kifizetését, úgy az MVM Zrt. Ezt az évi csaknem 40 milliárd forintos nyereségéből megteheti - fejezte be felszólalását a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Soltész Miklós államtitkár reagálásában hazugsággal vádolta Lukács Zoltánt, szerinte nem voltak igazak azok a számok, amelyeket a szocialista képviselő mondott. Cáfolni ugyan nem cáfolta az államtitkár, ám láthatóan egyre indulatosabb lett, és talán ennek hatására a szocialista kormányok egykori intézkedéseiről beszélt.

Egészen 1994-ig ment vissza az időben, amikor is az energiaszektor privatizációja történt, majd következett az MSZP-s Lendvai Ildikó: „Nem lesz gázemelés!” - klasszikus idézete. A devizahitelesek következtek Soltész Mihály másfél évtizedet átölelő visszaemlékezésében. Őket a szocialisták hajszolták a hitelekbe - jelentette ki, majd bejelentette: a jelenlegi kormány megmentette őket. Ekkor láthatóan a szocialista padsorokban is megjelent némi indulat valamint a felháborodás, miszerint Soltész államtitkár egy szóval sem említi a Lukács képviselő által bejelentett javaslatot: megmenteni az embereket a fagyhaláltól. Kövér László házelnök sem maradt a nyugalom szobra: Lukács képviselőt a teremből való kivezettetéssel riogatta. Fónagy államtitkár volt az egyetlen elégedett ember, aki Jó volt, jó volt! - bekiabálással nyugtázta Soltész Mihály beszédét.Háttér - számok
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) kormányzati háttérintézmény adatai szerint az elmúlt 2 és fél év alatt 1000 fő lett fagyhalál áldozata. 2012. februárjában  Páldy Anna, az OKI megbízott főigazgató-helyettese elmondta: „A tavalyi 400 fagyásos haláleset több mint fele nem az utcán történt, hanem fűtetlen belső terekben.” Tarlós István főpolgármester szerint 1 ember halt meg tavaly az utcán, és ez siker. Ugyanakkor az ombudsman konferenciáján elhangzott: a Budapesti Rendőrfőkapitányság szerint ez a szám: 16. dr. Zacher Gábor főorvos arról számolt be, hogy  120-an haltak meg az osztályán kihűlés miatt, a sajnálatos fagyhalálok fele az utcán élők esetében történt.