2012. január 23. 16:08

A fair play szellemében

Az MSZP arra kéri Schmitt Pált, hogy miután ma újabb szabálytalan "átemelési kísérletére" derült fény, ha másért nem, a fair play szellemében hozzon nyilvánosságra legalább egy olyan mondatot a doktori disszertációjából, amelyet - az aláírásán kívül - ő maga jegyez.

Jellemző a Nemzeti Együttműködés Rendszerére, hogy a hírek szerint eddig egyetlen tudományos szakember sem vállalkozott a plágiumgyanúba keveredett államfő doktori disszertációjának független, szigorúan szakmai alapokon nyugvó vizsgálatára. A hatalmi retorziótól való félelem eszerint már nem csak a közhivatalokban, hanem a tudományos életben is "lenyomja" a húsz éve
szilárdnak hitt hivatástudatot.

Ez persze - félreértés ne essék - éppúgy nem a visszavonulót fújó professzorok szégyene, mint ahogy az autoriter Orbán-rezsimet pellengérre állító demokratikus világ sem Magyarországot, a magyar embereket ültette Európa szégyenpadjára.

Ami pedig Schmitt Pált illeti: az MSZP ezek után arra kéri az államfőt, legyen kedves bemutatni a doktori disszertációjából azt az egyetlen mondatot, amely - a dátumot és az elmaradhatatlan aláírását leszámítva - minden kétséget kizáróan a saját szellemi termékének tulajdonítható.

Ez a legkevesebb, ami a magát keresztény-konzervatív ex-olimpikonnak beállító államelnök egy amúgy is mély erkölcsi krízisben lévő ország lelki üdvéért tehet.

Szanyi Tibor,
az MSZP elnökségi tagja,
országgyűlési képviselő