2011. szeptember 12. 08:43

A fele sem igaz

Az LMP és az MSZP nem vett részt a Fidesz-KDNP és a Jobbik közös albizottságában, amely az államadósság növekedését vizsgálta, az MSZP ma sem vesz részt a költségvetési bizottság ülésén, amelyik a jelentést vitatja. Miközben miniszterelnökök és pénzügyminiszterek mindegyike állt a vizsgálat elé, részletes adatokkal szolgált, az albizottsági állásfoglalás a tényeket semmibe vevő, indulatos és szakmailag megalapozatlan. Az MSZP ezek után minden évben értékelő jelentést készít a szakmai szervezetek, a szakértők véleményére alapozva, hogy az emberek ismerjék meg a valóságot.

Szükség is van rá, mert a Fidesz-KDNP-kormány félrevezeti az embereket. Így tettek, amikor azt jelentették be, hogy soha nem látott mértékben csökkentik az államadósságot 4%-kal, ami nem más, mint az általuk elkövetett adósságnövekedés kompenzálása. Azonban még ez is csak látszat, mert az államosított magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államkötvényeit vonják be, vagyis nem történik más, minthogy eltörlik az állam tartozását az emberek felé. Az sem igaz, hogy ez a csökkentés egyedi lenne.1994 és 1997 között az államadósság mértékét a Horn-kormány a GDP 90 százalékáról 62 százalékra csökkentette, az évi átlagos csökkenés 9 százalékpont volt, több mint duplája annak, amire most Orbán Viktor büszke. Annak az utóbbi bejelentésnek sincs jelentősége, amit most tett a miniszterelnök, hogy ősszel tovább csökken az államadósság. Tavasszal a kormány már előre bevonta azokat a devizaalapú forrásokat kötvénykibocsátással, amelyeket ősszel majd ki kell fizetni az Európai Bizottságnak és magánbefektetőknek.

A Fidesz-KDNP és Jobbik közös albizottságának vádjaival szemben a valóság az, hogy nem a jobboldali kormányok csökkentették az államadósságot korábban sem, és nem csak a szocialista-liberális kormányok növelték. 1990-1994 között a jobboldali kormány alatt nőtt az államadósság 90,7%-ra. 1994-2001 között 52-56%-ra csökkent, a Horn-kormánynak köszönhetően. Utána 2001-2007 között 65,9%-ra nőtt. Nagy különbség, hogy míg a jobboldali kormányok alatt a tehetősebbeknek, kiváltságosoknak juttatott kedvezmények miatt emelkedett az adósság, addig a baloldali kormányok időszakában az alacsony keresetűek fizetésének, a nyugdíjasok megélhetésének rendezésére és az infrastruktúra fejlesztésére elköltött összegek miatt.

Az államadósságunk, mint más európai országokban, csak a válság beköszöntével nőtt 70% fölé, de Magyarország a 2009-2010-ben végrehajtott konszolidáció révén ma a legstabilabb országok közé tartozik. Viszont a mai jobboldali kormány által választott költségvetési megszorítások nemcsak igazságtalanok, hanem ráadásul nem segítik a gazdasági növekedést, nem teremtenek új munkahelyeket, és nem biztosítanak védelmet a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek. Ezt a tények igazolják!

Szekeres Imre,
az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő