mszp.hu | Belföld
2024. március 08. 11:45

A felsőoktatáshoz hasonló modellváltás készül a közoktatásban is

A felsőoktatáshoz hasonló modellváltás készül a közoktatásban is
Az iskolák fenntartóváltásáról, az oktatás helyzetéről, valamint az új köztársasági elnök múltjának tisztázásáról is beszélt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az ATV csütörtöki esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Több egyetemi alapítvány, illetve egyházi intézmény nyújtott be igényt állami általános iskolákra és gimnáziumokra, sajtóhírek szerint február végéig összesen 60 fenntartóváltási kérelem érkezett Pintér Sándor tárcájához. A Belügyminisztériumnak május 31-éig kell dönteni, hogy melyik iskola kerülhet át más fenntartóhoz. Az intézkedés által a felsőoktatáshoz hasonló modellváltás valósulhat meg a közoktatásban is. 
 
Kunhalmi Ágnes a hírrel kapcsolatosan elmondta, hogy elindul egy folyamat, amelynek értelmében általános iskolák és gimnáziumok sokaságát akarják alapítványi fenntartásban lévő egyetemek elhalászni. Az MSZP társelnöke emlékeztetett, hogy a kormány tönkretette az egész magyar oktatási rendszert, miközben feltehetően konzervatív elitképzést kívánnak megvalósítani. 

 
Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy annak idején a Fidesz még azzal nyert választást, hogy a tandíj ellen emelte fel a hangját, miközben a hírek szerint most már nemcsak az egyetemek, hanem már egyes középiskolák esetében is fizetős oktatást vezetnének be. 
 
A konzervatív oktatáspolitika a múltba visz vissza, Orbán Balázs ezzel kapcsolatos írása „felvilágosodás előtti állapotokat idéző mentalitást tükröz”, valamint szembe helyezkedik a haladással és a progresszióval – érvelt Kunhalmi Ágnes. A kormány szerint a kompetencia alapú oktatás a lexikális tudás ellen van, ez azonban nem igaz. 
 
A műsorban szó volt arról is, hogy Kunhalmi Ágnes levélben fordult az új köztársasági elnökhöz, Sulyok Tamáshoz, hogy tisztázza magát a nyilvánosság előtt, mivel édesapja múltjáról súlyos állítások jelentek meg a sajtóban. Ahogyan az MSZP társelnöke a levelében is fogalmazott, a magyar társadalom joggal várja el, hogy az államfő tisztázza magát és ezen kérdésekről megfelelő tájékoztatást kapjon, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy személyében kifejezhesse a nemzet egységét, és őrködhessen az államszervezet demokratikus működése felett.

Kapcsolódó párttagok