A Feltétel Nélküli Alapjövedelem baloldali érték

Az MSZP üdvözli a Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) intézményének bevezetését szorgalmazó civil kezdeményezést, mert a jövedelemelosztás hazánkban jelenleg oly aránytalan, hogy az már a társadalom szétszakadásával fenyeget.

A 2008-ban kezdődött válság viselhetetlen terheket, a 2010-ben hatalomra lépett Orbán-kormány pedig perverz újraelosztást erőltetett hazánkra. A folyamatot a kétharmados rezsim jelentős jövedelemátcsoportosító intézkedései gyorsították: a szegények részesedése a teljes jövedelemből évről-évre csökkent, miközben a gazdagok jövedelme nagyságrendekkel több volt, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Az MSZP mélységesen elítéli a szegények megbélyegzését, a szegénység bűnként való megjelenítését, a jótékony kegyként való segélyezést és a rászorultak kényszeredett támogatását, amely ma a szegények bűnözőként való kezelésével jár.

A szocialista pártban megvan a politikai akarat arra, hogy szembenézzen a társadalmi kettészakadás támasztotta kihívással. Felismertük, hogy régi sémákban immár nem gondolkozhatunk, a XXI. századi szociális biztonság megteremtéséhez is társadalmi innováció kell. Az FNA kezdeményezése ma már alkalmas arra, hogy új megoldásokkal szolgáljon egy igazságos és valóban szolidáris  szociálpolitika számára.

Magyarországon ma több mint 4,6 millióan élnek a létminimum alatt, több mint másfél millióan a szegénységi küszöb alatt, és közel félmillió gyermek éhezik. Kormányra kerülve az MSZP elsődleges feladatának fogja tekinteni a nyomor enyhítését, a gyermekéhezés teljes megszüntetését. Az emberi léthez szükséges jövedelem mindenki számára való megteremtése nem csak tradicionális baloldali célkitűzés, nem csak szolidaritás és erkölcs kérdése, hanem az ország gazdasági érdeke is.

Korózs Lajos,
elnökségi tag