A felzárkóztatás, valós munkahelyteremtéssel kell járjon!

„Nagyon jól tudják, hogy megszorítások nincsenek ebben az országban! Ilyen értelemben mind az, amiről beszélünk feleslegesnek is tűnhetne.” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg tegnapi Szabolcs– Szatmár–Bereg megyei sajtótájékoztatóját Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, amikor a Kelet– Magyarország Programot, és az MSZP gazdaságpolitikai programtörekvéseit ismertette Veres János, megyei elnökkel.

De sajnos nem felesleges a fentiekről beszélni, hanem igen is időszerű, mert olyan megszorítások vannak ma, amelyek a lakosság nagy részének életét ellehetetleníti. A Kelet-Magyarország Program illetve a gazdaságpolitikai programalkotás aktualitását, leginkább az indokolja, hogy a jelenlegi kormányzati megszorítások a hétköznapi emberek megélhetését teszik tönkre.

Az MSZP hosszú hónapok óta benne van egy programalkotási folyamatban, - hangsúlyozta az alelnök, amit a regionális programok megalkotásával kezdett, erre épül rá a gazdaságpolitikai program téziseinek a kidolgozása, az oktatáspolitika, és a foglalkoztatáspolitika, illetve újabb szakmai programok.  Az említett négy területnek szinergiába kell működnie, hiszen egymásra való hatásuk nyilvánvaló. A foglalkoztatáspolitika és a regionális politika alakítása nem választható el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem egymástól. Amíg az egyik az előiskolája a foglalkoztatás mikéntjének, addig a másik a feltételrendszer kialakulását biztosítja.  

A Kelet-Magyarország Programmal az MSZP olyan helyzetet kíván teremteni, amelyben a választási programján keresztül biztosítja, annak a lehetőségét, hogy egy valós felzárkóztatási program induljon el. Égető szükség van erre, főleg itt a keleti megyékben. A felzárkóztatás valós munkahelyteremtést kell, hogy jelentsen. – hangsúlyozta az alelnök.

A felzárkóztatásra rengeteg lehetőség van, csak a kormányzás megkezdése előtt kell tisztázni ezeket a kritériumokat.  – hangzott el tegnap Nyíregyházán. Az EU források felhasználása nem mindegy, hogy milyen kormányzati koncepció mellett történik. Nem az ígéret szintjén szeretnénk maradni, mint Orbán Viktor teszi, hogy például 1 millió új munkahelyet teremtenek. Hiszen ebből semmi nem történt meg, a versenyszférában még csökkent a foglalkoztatottak száma. Szeretnénk, hogyha valóságos alappal bírna minden olyan kimondott szó és gondolat, ami 2014 utáni kormányzással párosul. Ezt a folyamatot nem véletlenszerűen kezdjük most el, hanem egyeztetések sokaságát tesszük párton belül és a párton kívül annak érdekében, hogy mire odaérünk, össze tudjuk rakni ezt a történetet, a munkahelyteremtéssel fókuszban.  A versenyszféra, a közfoglalkoztatás, a közszféra és a szociális gazdaság mind olyan érintett terület, amelynek tekintetében előremozdulásokat lehet és kell eredményezni. A versenyszférában úgy, hogy ha a kormány nemcsak beszél a hitelességről és a kiszámíthatóságról, hanem ekképpen cselekszik.

A közfoglalkoztatás tekintetében úgy, hogy nemcsak arra törekszik, hogy létszámában emelkedjen, hanem hogy értékteremtéssel párosuljon. A szocialista gazdaságban úgy, ahogy ez a kormány nem csinálja, ami vidéken élő emberek által megtermelteket fogja össze. Az oktatási rendszerben történt elhibázott Orbán Viktor kormánya által okozott hibákon változtatni kell, hiszen ez ma a vidéki tudásbázisokat teszi tönkre, mind Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon. A vidéki tudásszomj, az elszenvedője a jelen kormány oktatáspolitikájának. Ha ezen nem változtatunk a munka világára is negatívan fog hatni vidéken.

A szociális rendszer tekintetében is változtatni kell, például a családtámogatási rendszereken. Ami jelenleg az orbáni szolidaritást hangsúlyozza, aki személy szerint gyermekei után 33.000 Ft-nyi adókedvezményt tud havonta érvényesíteni, ez akár 132.000 Ft is lehet havonta, amely kedvezményeket a minimálbéres emberek ma nem tudnak kihasználni. Aki dolgozik, munkatevékenységet folytat, gyermekeket nevel, az az ember ugyanúgy jusson hozzá ezekhez a kedvezményekhez, mint a tehetősebbek!

Ebben a térségben a társadalmi együttélés kérdése is gondot okoz. Sajnos itt nem cigány, és nem cigánykérdésről van szó, hanem a mélyszegénységben élő sokaság problémáját kell kezelni. Nem úgy, ahogy ezt ma a szélső értékek képviselői, a Jobbik teszi, hogy gyűlöletet keltsen ember és ember között, hanem úgy, hogy olyan helyzetet teremtsünk, hogy minden családban legyen legalább egy ember, aki dolgozik. Ha már dolgozik, akkor nem olyan értelemben, mint ahogy ezt a kormány biztosítja, hogy 47.000 Ft-os bért biztosít, hanem úgy, hogy abból tényleg egy családot el is lehessen tartani.

Az MSZP úgy gondolja, hogy, olyan helyzetet kell tudni teremteni, hogy minden családban legyen legalább egy ember, aki dolgozni tud, és mindezt olyan feltételek mellett, hogy a minimálbér és a szakmunkás bér ne veszítsen az értékéből. Hiszen az elmúlt években ez tapasztalható, és Orbán Viktor mégis arról levelezik az emberekkel, hogy a minimálbér összege jelentősen emelkedett.  A bruttó bér valóban, 73.500-ról 93.000-re emelkedett, ami a munkaadókat terheli tovább, és az állami költségvetés a haszonélvezője, de az emberek csak elszenvedői, nem keresnek többet.