mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 11. 16:16

A Fertő-tavon is meg kell állítani a környezetkárosító gigaberuházást

A Fertő-tavon is meg kell állítani a környezetkárosító gigaberuházást
Már a Fertő-tavon is elvették a környékbeliek egyetlen szabad vizét, most pedig szemrebbenés nélkül tönkre tennék a tó egész élővilágát – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke és Major Gyula, a Fertő-tó barátai mozgalom vezetője hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Valaki „NER-t nagyot álmodni”: a Fertő-tavi vízitelep kisajátításával és több mint 25 futballpályányi terület lebetonozásával a szokásos fideszes tempóval tenné tönkre az UNESCO természeti világörökség részét képező tó teljes ökoszisztémáját. Ezt megelőzendő óriási a hazai tiltakozás, de több mint 30, az UNESCO-hoz forduló nemzetközi tudományos és civil szervezet tiltakozása is zajlik az ügyben.

„Néhány éve jutott eszébe a fideszeseknek, hogy a Fertő-tavat egy megaberuházással fejlesszék. Most nagyon nagy a veszély, hogy elvész a lehetősége annak, hogy megmaradjon közösségi tulajdonban a kispénzű embereknek egy szabad pihenőhelye. Az államnak ezt fel kellene újítania, hogy minőségi pihenőhely legyen, szabadstrandnak, esetleg kikötőnek. A lényeg, hogy megmaradjon a park jellege az egész tópartnak és ne egy gigaberuházás épüljön.

Akkora környezetvédelmi kárt okozhat ugyanis a 25 futballpályányi lebetonozás, amely – és az osztrákoknak is ez a legnagyobb félelme –, megváltoztathatja az egész tó ökoszisztémáját. Ez tehát közös ügyünk, de nekünk itt a társadalmi probléma is: nagyon nagy baj, hogy már két éve le van zárva a terület, a szabadstrand, és most nincs is már hely, ahova lehetne menni fürödni” – foglalta össze az előzményeket Kunhalmi Ágnes.

„A Fertő-tó magyarországi része iszapos, ami nem fog változni attól, hogy kikaparják. Attól az áramlat, az észak-nyugati uralkodó szélirány az iszapot mindig vissza fogja vinni. Van rá terv, úgy tudjuk, hogy az iszapot ki fogják kaparni, de hova teszik le?

Valószínűleg újabb szárazulat lesz, mert onnan elvinni költséges és veszélyes hulladék, de mi lesz utána? Mert van ugyan iszapfogó, de az csupán 1-2 évig fogja meg. És ki fogja mindennek költségét viselni? 2015-ben még elindult egy mérsékeltebb, arányos fejlesztés. Az UNESCO is azt kéri, hogy arányos fejlesztés legyen, ezt kéne folytatni” – sorolta a civilek aggodalmait Major Gyula.

Kunhalmi Ágnes kiemelte, az ügy jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy fideszesek is aláírják az MSZP szabad vizeket védő petícióját. „Aláírják ám! De ez a többi tó kapcsán is így van. Elmondják, sőt volt is ott felszólaló, amikor ilyen tüntetéseken voltunk, hogy „Mi jobboldali szavazók vagyunk, de gyalázat az, hogy ilyen durván harácsolnak”! Ezt a nemzeti ügyet mindenki érti: a magyar tavakban a magyar emberek kell, hogy megfürödhessenek”!

A szocialista országgyűlési képviselő hangsúlyozta, közel 100.000 aláírásnál tart az MSZP petíciója a szabad vizek védelmében és nagyon bíznak abban, hogy a Nemzeti Választási Bizottság el fogja fogadni népszavazási kérdéseiket is. „A hó végén várjuk, hogy ezt eldöntik, hiszen a NER-lovagok már ellepték tavainkat és mindent megtesznek, hogy a hasznot lefölözzék”.

Kapcsolódó párttagok